Tortice z zvezdastim janežem

Tortice z zvezdastim janežem

Opis

Priprava

Biskvit

Pečico segrejemo na 200 ºC. Stopimo maslo. Ločimo beljake in rumenjake. Beljake stepamo s polovico sladkorja, dokler se ne začnejo delati vrhovi. Rumenjake stepamo s preostalim sladkorjem, dokler ne postanejo penasti. Moko zmešamo z mletimi mandlji. Maslo premešamo z rumenjaki, nato dodamo še moko in beljake. Testo razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Biskvit pečemo v pečici okrog sedem minut do zlatorjave barve. Ohlajen biskvit narežemo na štiri trakove, s katerimi bomo obložili obroče. Z modelčkom izrežemo osem krogov. Obroče namastimo z oljem in vanje zložimo trakove in kroge biskvita.

 

 

Angleška krema

Smetano segrejemo z mlekom in polovico sladkorja ter zvezdastim janežem. Ugasnemo ogenj in pustimo stati petnajst minut, da se okusi prepletejo. Preostali sladkor stepemo z rumenjaki. Smetano zopet zavremo, jo precedimo, dodamo rumenjake in dobro mešamo. Omako zlijemo nazaj v kozico in pustimo, da vre na nizkem ognju. Ves čas mešamo z lopatico. Omaka je  kuhana, ko s prstom potegnemo kremo z lopatice in krema ne teče.

 

Želatino namočimo v hladni vodi. Raztopimo jo v angleški kremi. Kremo pustimo, da se ohladi in strdi. V modlu za ledene kocke to traja okrog pet minut.

 

Pena z zvezdastim janežem

Smetano stepamo s sladkorjem, dokler ne postane gosta kot jogurt. Stepeno smetano vmešamo v angleško kremo. Peno razporedimo v obročke in jo pokrijemo z biskvitom. Na koncu dodamo še žlico pene z zvezdastim janežem. Damo v hladilnik, da se strdi. Tortice bomo lažje dobili iz obročev, če jih damo v zamrzovalnik za okrog eno uro.

 

Drobljenec

Pečico segrejemo na 180 ºC. Polnozrnate piškote zdrobimo v drobtine. Premešamo jih z moko, maslom, sladkorjem in mletimi mandlji v grobo drobtinasto testo. Razporedimo ga po pekaču, obloženim s papirjem za peko, in pečemo okrog 20 minut, dokler ni drobljenec zlatorjav in hrustljav. Ohladimo ga in z njim potresemo tortice.

 

Okras

Okrasimo z zvezdastim janežem in potresemo s sladkorjem v prahu.

sestavine

Biskvit

  • 15 g masla
  • 2 jajci
  • 90 g sladkorja
  • 20 g moke
  • 70 g fino mletih mandljev

Angleška krema

  • 100 ml smetane
  • 40 ml mleka
  • 30 g sladkorja
  • 6 zvezdastih janežev
  • 2 rumenjaka
  • 3 listi želatine

Pena iz zvezdastega janeža

  • 225 ml smetane
  • 50 g sladkorja

Drobljenec

  • 30 g polnozrnatih piškotov
  • 45 g moke
  • 50 g masla
  • 50 g belega sipkega sladkorja
  • 45 g mleti mandlji

Okras

  • 6 zvezdastih janežev
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Drugo

  • obročki s premerom 6
  • 5 cm
  • papir za peko

Sorodni recepti