Torta s pistacijami, makroni, malinami in vaniljevo peno

Torta s pistacijami, makroni, malinami in vaniljevo peno

Opis

Krhko testo s pistacijami

Premešamo pasto, maslo in moko. Primešamo jajca in mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Testo zavijemo v plastično folijo in ga pustimo počivati približno pol ure. Pečico segrejemo na 170 °C. Testo razvaljamo na približno pet milimetrov in izrežemo krog s premerom dvajset centimetrov. Testo pečemo okrog dvajset minut, dokler se zlatorjavo ne zapeče.

Zmes za makrone

Pečico segrejemo na 125 °C. Meljemo sladkor v prahu, mandlje v lističih in pistacije, dokler ne dobimo drobnega prahu. Beljake razdelimo na dva enaka dela. Eno polovico vmešamo v zmes iz pistacij in moke. Vodo in sladkor zavremo do temperature 118 °C. Preostale beljake stepamo v posodi, ki ne sme biti mastna. Dodamo sladkor in stepamo pri srednji hitrosti mešalnika, dokler ne dobimo trdega snega. Trd sneg vmešamo v zmes s pistacijami. Zmes damo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom. Na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo dve spirali, premera 24 centimetrov. Preostanek zmesi za makrone nabrizgamo na pekač v kupčke s premerom štiri centimetre. Dodatne pistacije nasekljamo na drobne koščke in potresemo po zmesi. Makrone pečemo okrog 20 minut.

Rumenjakova krema

Rumenjake penasto stepemo. Vodo in sladkor zavremo do temperature 115 °C. Vroč sirup vlijemo v rumenjake in zmanjšamo hitrost mešalnika. Kremo stepamo, dokler se ne ohladi.

Vaniljeva pena

Želatino namočimo v hladno vodo. Stroka vanilje vzdolžno prepolovimo. Izdolbemo sredico in jo dodamo v 250 g smetane za stepanje. Počasi jo segrevamo na majhnem ognju. Želatino stopimo v topli smetani za stepanje. Pustimo, da se ohladi in preostalo smetano stepamo z mešalnikom, dokler ne postane kremasta. Vaniljevo smetano za stepanje vmešamo v rumenjakovo kremo. Primešamo še kremasto stepeno sladko smetano in z vaniljevo peno napolnimo dresirno vrečko z okroglim nastavkom.

Malinov žele

Zavremo maline, sladkor in pektin. Malinov žele prelijemo in ga pustimo, da se ohladi. Z njim napolnimo dresirno vrečko.

Postopek

Podlago iz krhkega testa s pistacijami damo na okrasno stojalo in nanj nabrizgamo nekaj kupčkov vaniljeve pene. Nato krhko podlago z vaniljevo peno prekrijemo s plastjo iz zmesi za makrone z ravno stranjo navzgor. Nanjo nabrizgamo spiralo vaniljeve pene in dodamo malinov žele. Rob okrasimo z malinami. Pokrijemo z drugo plastjo iz zmesi za makrone. Nanjo nabrizgamo kupčke vaniljeve pene. Z vaniljevo peno sestavimo tudi makrone. Makrone razporedimo po torti, okrasimo z malinami, nasekljanimi pistacijami in sladkorjem v prahu.

Kritične točke

· Drobneje bodo mleti mandlji in pistacije, boljši bodo makroni.

· Beljake vmešamo previdno in pazimo, da sneg ostane rahel.

· Če vam ostane krhko testo s pistacijami, lahko iz njega spečete kekse.

· Nasvet! Če vam ostane vaniljeve pene, jo lahko postrežete kot sladico.


Krhko testo s pistacijami

Premešamo pasto, maslo in moko. Primešamo jajca in mesimo, dokler ne dobimo gladkega testa. Testo zavijemo v plastično folijo in ga pustimo počivati približno pol ure. Pečico segrejemo na 170 °C. Testo razvaljamo na približno pet milimetrov in izrežemo krog s premerom dvajset centimetrov. Testo pečemo okrog dvajset minut, dokler se zlatorjavo ne zapeče.

Zmes za makrone

Pečico segrejemo na 125 °C. Meljemo sladkor v prahu, mandlje v lističih in pistacije, dokler ne dobimo drobnega prahu. Beljake razdelimo na dva enaka dela. Eno polovico vmešamo v zmes iz pistacij in moke. Vodo in sladkor zavremo do temperature 118 °C. Preostale beljake stepamo v posodi, ki ne sme biti mastna. Dodamo sladkor in stepamo pri srednji hitrosti mešalnika, dokler ne dobimo trdega snega. Trd sneg vmešamo v zmes s pistacijami. Zmes damo v dresirno vrečko z okroglim nastavkom. Na pekač, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo dve spirali, premera 24 centimetrov. Preostanek zmesi za makrone nabrizgamo na pekač v kupčke s premerom štiri centimetre. Dodatne pistacije nasekljamo na drobne koščke in potresemo po zmesi. Makrone pečemo okrog 20 minut.

Rumenjakova krema

Rumenjake penasto stepemo. Vodo in sladkor zavremo do temperature 115 °C. Vroč sirup vlijemo v rumenjake in zmanjšamo hitrost mešalnika. Kremo stepamo, dokler se ne ohladi.

Vaniljeva pena

Želatino namočimo v hladno vodo. Stroka vanilje vzdolžno prepolovimo. Izdolbemo sredico in jo dodamo v 250 gsmetane za stepanje. Počasi jo segrevamo na majhnem ognju. Želatino stopimo v topli smetani za stepanje. Pustimo, da se ohladi in preostalo smetano stepamo z mešalnikom, dokler ne postane kremasta. Vaniljevo smetano za stepanje vmešamo v rumenjakovo kremo. Primešamo še kremasto stepeno sladko smetano in z vaniljevo peno napolnimo dresirno vrečko z okroglim nastavkom.

Malinov žele

Zavremo maline, sladkor in pektin. Malinov žele prelijemo in ga pustimo, da se ohladi. Z njim napolnimo dresirno vrečko.

Postopek

Podlago iz krhkega testa s pistacijami damo na okrasno stojalo in nanj nabrizgamo nekaj kupčkov vaniljeve pene. Nato krhko podlago z vaniljevo peno prekrijemo s plastjo iz zmesi za makrone z ravno stranjo navzgor. Nanjo nabrizgamo spiralo vaniljeve pene in dodamo malinov žele. Rob okrasimo z malinami. Pokrijemo z drugo plastjo iz zmesi za makrone. Nanjo nabrizgamo kupčke vaniljeve pene. Z vaniljevo peno sestavimo tudi makrone. Makrone razporedimo po torti, okrasimo z malinami, nasekljanimi pistacijami in sladkorjem v prahu.

Kritične točke

· Drobneje bodo mleti mandlji in pistacije, boljši bodo makroni.

· Beljake vmešamo previdno in pazimo, da sneg ostane rahel.

· Če vam ostane krhko testo s pistacijami, lahko iz njega spečete kekse.

· Nasvet! Če vam ostane vaniljeve pene, jo lahko postrežete kot sladico.

sestavine

Pasta iz pistacij

  • 40 g pistacij
  • 40 g sladkorja
  • 1 žlica beljaka

Krhko testo s pistacijami

  • 80 g paste iz pistacij
  • 80 g masla
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 30 g jajc
  • 200 g moke

Zmes za makrone

  • 300 g sladkorja v prahu
  • 250 g mandljev v lističih
  • 50 g pistacij
  • 220 g beljakov
  • 300 g sladkorja
  • 75 g vode
  • dodatne pistacije za okras

Rumenjakova krema

  • 90 g rumenjakov
  • 60 g vode
  • 175 g sladkorja

Vanilijeva pena

  • 8 g listov želatine
  • 2 stroka vanilije
  • 450 g smetane za stepanje
  • 100 g rumenjakove kreme

Malinov žele

  • 100 g malin
  • 75 g sladkorja
  • 3 g pektina v prahu

Sorodni recepti