Torta Rizling

Torta Rizling

Opis

Način priprave:

1. V mešalniku zmeljemo mandlje, kakav in pol moke. Stresemo na delovno površino. Dodamo ostanek moke in premešamo. Naredimo jamico in vanjo vlijemo maslo, sladkor, rumenjak in mleko.

2. Ko testo oblikujemo v kepo, ga sploščimo in zavijemo v plastično folijo. Pustimo v hladilniku eno uro.

3. Testo razvaljamo, ne pretenko, in dodamo moko po potrebi. Testo je težko razvaljati, zlasti na začetku, zato dobro pritisnemo. Z modlom izrežemo krog premera 20 cm. Ostanek testa znova razvaljamo in izrežemo še en krog. Oba oblata damo v pekač, prekrit s papirjem za peko, in pečemo 15 minut pri 180 stopinjah.

4. Za nadev želatino namočimo v hladni vodi. Rumenjake z roko zamešamo s sladkorjem in polovico vina. Zmes prelijemo v kozico in dodamo ostanek vina. Pristavimo na šibek ogenj in mešamo, dokler se zmes ne zgosti (pri temperaturi okrog 80 stopinj). Dodamo nastrgano limonovo lupino in pomarančni sok. 

5. Zmes odstavimo z ognja in prelijemo v skledo. Skledo položimo nad drugo skledo, polno ledu.

6. V zmes želatine dodamo predhodno rahlo stepeno smetano, ki je počivala v hladilniku. Premešamo.

7. Model postavimo v plitev pekač, prekrit s papirjem za peko. Notranjo stran prekrijemo s folijo ali  dobro namažemo z oljem. Postavimo en pečen oblat. Čezenj prelijemo nadev. Torto damo v hladilnik, da se krema strdi.

8. Torto vzamemo iz hladilnika in iz modla. Odstranimo folijo. Drugi oblat zrežemo na 8 trikotnikov in jih zložimo na vrh. Potresemo s sladkorjem v prahu.

9. Za okras belo čokolado stopimo v vodni kopeli in dodamo olje. Premešamo. Grozdje potopimo v belo čokolado, ko je še topla, in pustimo, da se posuši. Postavimo ga na sredino torte.

 

sestavine

Za oblate

  • 150 g moke
  • 20 g kakava
  • 75 g nastrganih mandljev
  • 3 velike žlice svežega mleka
  • 1 rumenjak
  • 100 g masla
  • 75 g sladkorja

Za nadev

  • 11 g želatine
  • 4 rumenjaki
  • 160 g sladkorja
  • 375 ml vina rizling
  • 1 limona
  • 1 pomaranča
  • 250 ml sladke smetane

Za okras

  • 100 g bele čokolade
  • 3 velike žlice olja
  • 1 majhen grozd belega grozdja

Sorodni recepti