Torta progres z lešniki, lovorom in jabolkom

Torta progres z lešniki, lovorom in jabolkom

Opis

Dodatne potrebščine

Dresirna vrečka z gladkim nastavkom, papir za peko in pekač

 

Priprava

Pena progres

Pečico segrejemo na 190 °C. Lešnike drobno zmeljemo s sladkorjem v prahu in moko. Beljake stepemo v sneg in dodajamo kristalni sladkor po delih. Stepemo v čvrsto peno. Z lopatko umešamo lešnikov prah. Peno nadevamo v dresirno vrečko z gladkim nastavkom.

 

Peno nabrizgamo v kroge premera 12 cm in trakove dolge 7 centimetrov. Peno pečemo približno 15 minut.

 

Pečena jabolka

Med segrejemo z lovorovimi listi in pustimo, da se navzame okusa. Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. Odstranimo lovorove liste in jabolka spečemo v medu. Jabolka pustimo, da se ohladijo. Nato jih odcedimo na papirnati brisači.

 

Slaščičarska krema za crème chibouste

Segrejemo mleko z lovorovimi listi in pustimo 10 minut, da se navzame okusa.

Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem in malce mleka. Umešamo moko. Rumenjakovo mešanico zlijemo v lovorovo mleko in med mešanjem zavremo. Odstranimo liste lovora. Slaščičarsko kremo izlijemo, pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da se ohladi.

 

Pena za crème chibouste

Vodo in sladkor zavremo do 120 °C. Ko doseže 115 °C, stepemo beljake v sneg. Vroči sirup med mešanjem po kapljicah dodajamo snegu.

 

Želatino namočimo v hladni vodi. Stopimo jo v vodi, ki se je drži. Slaščičarsko kremo pomešamo z želatino in dobro mešamo, dokler se ta ne stopi. 200 g pene po malem dodajamo in umešamo v slaščičarsko kremo. Crème chibouse damo v hladilnik, da se strdi. Premešamo in nadevamo v dresirno vrečko z gladkim nastavkom.

 

Okras

Popečene lešnike zmeljemo v fin prah. Vrh in strani namažemo s crème chibouste. Nanjo vtisnemo lešnikov prah. Jabolka položimo v krogu na torto, na sredino nabrizgamo gumbke crème chibouste. Preostalo kremo nabrizgamo med palčke progres za pecivo bokkenpootjes. Pritisnemo jih skupaj in namočimo v čokolado.

 

sestavine

Pena pogres

  • 200 g beljakov
  • 225 g kristalnega sladkorja
  • 175 g lešnikov
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 40 g moke

Pečena jabolka

  • 4 trda jabolka
  • 4 žlica medu
  • 5 listov lovora

Slaščičarska krema za crème chibouste

  • 200 g polnomastnega mleka
  • 7 lovorovih listov
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 20 g moke
  • 40 g rumenjakov
  • 6 g želatine

Pena za crème chibouste

  • 100 g beljakov
  • 300 g sladkorja
  • 100 g vode

Pecivo bokkenpootjes

  • 100 g čokolade

Okras

  • 200 g popečenih lešnikov