Opis

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Ločimo beljake in rumenjake. Beljake stepemo v sneg in postopoma dodamo sladkor, med tem pa ves čas mešamo.

2. Nato dodamo rumenjake, stopljeno maslo, vaniljo, naribano limonovo lupinico in presejano moko. Previdno premešamo z lopatko ali žlico.

3. Testo razdelimo na dva dela in enega obarvamo s kakavom, ki ga raztopimo v malo vroče vode.

4. Dno pravokotnega pekača prekrijemo s peki papirjem. Belo testo položimo na eno polovico pekača, rjavo testo pa na drugo. Zgladimo, biskvit pečemo 20 minut.

5. V loncu zmešamo moko in sladkor za kremo. Premešamo, dodamo nastrgano limonovo skorjico, vaniljo, malo svežega mleka. Nato mešamo, dokler ne nastane gladka zmes.

6. Dodamo rumenjake in vlijemo preostalo mleko. Kremo kuhamo, dokler se ne zgosti.

7. Pripravljeno kremo razdelimo na dva dela. Enemu delu dodamo črno čokolado, drugemu pa belo. Mešamo, dokler se čokolada ne raztopi. Površje kreme premažemo z maslom, da ne nastane skorjica. Počakamo, da se povsem ohladi.

8. Smetano stepemo. Na hitro premešamo belo in temno kremo, da ne nastanejo grudice. Nato dodamo enako količino smetane. Dobro premešamo.

9. Ohlajeni biskvit narežemo po dolžini na 4 trakove. Namočimo jih v brendijev sirup, ki smo ga razredčili z vodo. Beli del premažemo s temno kremo, rjavega pa z belo.

10. Na sredini modla za torto zvijemo en trak v polžka. Nato okrog njega namestimo drug trak. Nato po vrsti zlagamo barve, odvisno od tega, kakšno barvno kombinacijo hočemo dobiti. Na enak način razporedimo tudi druge trakove.

11. S preostalo kremo zgladimo torto in jo okrasimo. Ob strani položimo karamelizirane oreščke, na vrh pa različno sadje. Vmes dodamo listke melise, na koncu pa vse premažemo z raztopljeno želatino.

sestavine

Biskvit

  • 5 jajc
  • 120 g sladkorja
  • 60 g kravjega masla
  • lupina polovice limone
  • 1 vanilja
  • 80 g moke
  • 2 žlici kakava

Krema

  • 1 l svežega mleka
  • 4 rumenjaki
  • 8 žlic moke
  • 12 žlic sladkorja
  • 1 vanilja
  • skorjica polovice limone
  • 100 g temne čokolade
  • 100 g bele čokolade
  • 100 ml tekoče smetane

Za sirup

  • 2 žlici brendija
  • 3 žlice vode

Okras

  • karamelizirani oreščki
  • sadje po izbiri
  • listki melise
  • stopljena želatina za premaz

Sorodni recepti