Torta iz sladkega krompirja z limetino kremo

Torta iz sladkega krompirja z limetino kremo

Opis

1. Priprava osnove: naribajte krompir. Nasujte 30 g sladkorja v ponev in jo dajte na srednji ogenj. Ko se sladkor karamelizira, dodajte nariban krompir. Pustite ponev na ognju približno 2 minuti in občasno pomešajte. Premaknite karameliziran krompir iz posode v skledo, da se ohladi.

 

2. V mešalno posodo dajte moko, jajca, sladkor, olje, pecilni prašek in cimet. Stepite jih, dokler ne dobite enotne zmesi. Dodajte ohlajen karamelizirani krompir in sol ter na hitro premešajte.

 

3. Pečico segrejte na 175 °C (ventilator). Obložite dno kvadratnega modela za torto (22 x 22 cm) s peki papirjem. Stranice modela namastite z maslom in potresite z moko. Zlijte maso v model in ga položite v pečico, pecite približno 30 minut ali do zlate barve testa. Preverite z zobotrebcem. Vzemite model iz pečice in pustite, da se ohladi.

 

4. Priprava limetine kreme: naribajte lupinico dveh limet in izstisnite njun sok. V posodi za mešanje zmešajte maslo, sladkor in kremni sir. Dodajte lupinico in sok limet ter stepajte, dokler ne dobite penaste kreme. Nadevajte jo v slaščičarsko vrečko in jo dajte v hladilnik.

5. Prerežite ohlajeno tortno osnovo na dva dela, tako da dobite dve osnovi. Uporabite slaščičarsko vrečko, da premažete eno osnovo z nekaj kreme. Pokrijte jo z drugo osnovo in slednjo prekrijte s preostalo kremo.

Posujte torto s sesekljanimi pistacijami in rezinami mandljev. Po želji jo okrasite s čipsom iz sladkega krompirja.

 

Namigi in triki:

Če vam ostane sladki krompir, ga lahko uporabite za pripravo čipsa. Krompir kuhajte in zmešajte, nato pa ga zmešajte z beljaki. Potrebujete 15 g beljakov za 150 g krompirja. Maso na tanko razpostrite po silikonskem pekaču in ga položite v pečico, segreto na 80– 90 °C (ventilator) za 30–40 minut. Pustite, da se ohladi, nato pa jo zdrobite in uporabite za dekoracijo.

 


sestavine

Za osnovo torte

  • 350 g sladkega krompirja
  • 3 jajca
  • 400 g sladkorja
  • 100 ml olja
  • 225 g moke
  • 13 g pecilnega praška
  • 7 g cimeta v prahu
  • 1 ščepec soli
  • Maslo in moka za model za torto

Za limetino kremo

  • 2 limeti (na sobni temperaturi)
  • 175 g masla (zmehčan na sobno temperaturo)
  • 175 g kremnega sira pri sobni temperaturi
  • 175 g sladkorja v prahu
  • Pistacije ali rezine mandljev za okrasitev