Torta iz riža arborio

sestavine

  • 200 g riža arborio
  • 150 g sladkorja za posip
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 4 jajca
  • 100 g praženih in grobo nasekljanih mandljev
  • 40 g mletih mandljev
  • 1 l svežega mleka
  • 1 limonova lupina
  • semena 1 vaniljevega stroka
  • 1 žlica mletega cimeta
  • 20 g neslanega masla (pri sobni temperaturi)
  • 20 g krušnih drobtin
  • ščepec soli
  • sladkor v prahu za dekoracijo

Priprava

  • Mleko, limonovo lupino in vaniljo samo v kozico in počakamo, da zavrejo. Za tem dodamo riž in ga kuhamo 15 minut oziroma dokler ni popolnoma kuhan. Ves čas mešamo, da se riž ne sprime skupaj. Ko je gotov, ga damo v skledo in pustimo, da se ohladi.
  • V drugi skledi stepemo jajca s sladkorjem, da dobimo bledo kremo. V mešanico dodamo riž in dobro premešamo ter dodamo še sol, mlete in grobo nasekljane mandlje ter cimet.
  • Pravokotni pekač namastimo z maslom in potresemo s krušnimi drobtinami (presežek odstranimo). Mešanico prelijemo v pekač in pečemo pri 170 do 180 stopinjah Celzija, in sicer 45–50 minut oziroma dokler se torta ne lepo speče (ko vanjo zapičimo zobotrebec, mora ven priti čist).
  • Torto nekaj ur pustimo, da se ohladi, in jo šele potem postrežemo. Po vrhu potresemo sladkor v prahu.

Sorodni recepti

Poglej vse