Torta „Freskati“

Kremasta torta z mehkim biskvitom in tistim sladkim karamelom. Vabljeni k pripravi, če iščete recept, po katerem boste spekli torto za rojstni dan.

sestavine

  • ZA MASLENO TESTO:
  • 220 g moke
  • 1 jajce
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 85 g masla
  • ZA BISKVIT:
  • 200 g rozin
  • 200 ml ruma
  • 45 g masla
  • 3 jajca
  • 90 g sladkorja
  • 75 g moke
  • ZA SNEG IZ BELJAKA:
  • 120 g vode
  • 380 g sladkorja
  • 200 g beljaka
  • ZA KARAMEL:
  • 4 lističi želatine
  • 300 g sladkorja
  • 200 ml sladke smetane
  • 150 g masla

Priprava

  • 1. Rozine za tri ure namočimo v rumu.
  • 2. Za masleno testo moko stresemo na pult in naredimo jamico. Vanjo damo druge sestavine in zamešamo s prsti. Nato zamesimo gladko testo. Sploščimo ga, zavijemo v prosojno folijo in pustimo 30 minut v hladilniku. Zatem ga razvaljamo do tankega in ga vmes potresamo z moko. Iz testa izrežemo krog premera 16 cm. Damo ga v plitev pekač, obložen s papirjem za peko in pečemo v segreti pečici 15 minut pri 170 stopinjah.
  • 3. Za biskvit ločimo rumenjake od beljakov. Beljake zamešamo z mešalnikom s pol sladkorja, da dobimo sneg. Rumenjake ročno zamešamo s preostalim sladkorjem. Maslo stopimo. Odcedimo rozine in shranimo rum, v katerem smo jih namakali.
  • 4. Tretjino snega iz beljakov dodamo rumenjakom in premešamo. Dodamo pol moke in premešamo. Nato dodamo pol stopljenega masla in premešamo. Dodamo preostalo moko, nato pa še tretjino beljaka. Dodamo rozine in na koncu preostali sneg iz beljakov.
  • 5. Pekač premera 16 cm premažemo z maslom in prekrijemo s papirjem za peko. Vlijemo zmes za biskvit in jo poravnamo. Biskvit pečemo 25 minut v predhodno segreti pečici pri 180 stopinjah.
  • 6. Rum zlijemo v kozico in mu dodamo malo sladkorja ali medu. Mešamo, dokler se sirup ne zgosti. Pustimo, da se ohladi.
  • 7. Za sneg iz beljaka pripravimo sirup iz vode in sladkorja in ga segrejemo do 121 stopinj. Z mešalnikom stepemo beljak. V tankem curku mu dodamo vroči sirup in mešamo, dokler ne dobimo trdnega snega.
  • 8. Za karamel lističe želatine namočimo v mrzli vodi za 5 do 10 minut. V kozici karameliziramo sladkor. Dodamo vročo smetano. Karamel pustimo, da se malo pokuha. Dodamo maslo in premešamo. Mešanico odstavimo z ognja, odcedimo liste želatine in jih dodamo. Premešamo in karamel pustimo, da se ohladi pri sobni temperaturi.
  • 9. Torto naredimo tako, da s snegom iz beljaka rahlo namažemo masleno testo. Spodnji del ohlajenega biskvita s čopičem premažemo z rumovim sirupom in ga damo čez osnovo. S sirupom premažemo tudi zgornji del biskvita.
  • 10. Torto damo na vrtljivi pladenj in nanjo nanesemo obilno količino snega iz beljaka. Z nožem jo razmažemo po vsej površini torte. Torto kratko pustimo v hladilniku.
  • 11. Torto damo na rešetko nad pekačem. Prelijemo jo z ohlajenim karamelom, dokler ne prekrijemo vse. Ko se torta odcedi, jo prestavimo na postrežni pladenj. Okrasimo jo s kandiranimi češnjami ali s češnjami iz kompota.

Sorodni recepti

Poglej vse