Opis

Način priprave:

1. Rozine eno uro namakamo v rumu in vroči vodi.

2. Mandlje za marcipan zmeljemo v mešalniku. Dodamo sladkor v prahu in znova vključimo mešalnik. Na koncu dodamo tekoči beljak ter malo hladne vode. 50 g marcipana shranimo.

3. Ostanek marcipana damo v mešalnik skupaj s sladkorjem v prahu in maslom ter zmešamo. V drugi skledi moko pomešamo s pecilnim praškom. Kandirano limonovo lupino narežemo na kocke. Rozine odcedimo, vendar malo tekočine shranimo.

4. V zamešano zmes dodamo jajca, enega za drugim. Nato dodamo tudi moko s pecilnim praškom in nadaljujemo z mešanjem. Dodamo rozine in kandirano limonovo lupino ter ročno premešamo. Olupljene mandlje narežemo in dodamo zmesi.

5. Dobro namastimo model za torte s premičnim dnom premera 24 cm. Iz papirja za peko izrežemo krog in ga položimo na dno. Izrežemo tudi trak za steno, ki naj malo kuka iz modla. Vlijemo zmes za torto in jo zravnamo. Olupljene mandlje enakomerno postavimo v krog. Torto pečemo dve uri pri 160 stopinjah. Po prvi uri jo preverimo z zobotrebcem.

6. V kozici segrejemo marelično marmelado in ostanek tekočine, v kateri smo namakali rozine. Sirup s čopičem nanesemo na rob torte, nato pa tudi na vrh.

7. Shranjeni marcipan z rokami razvlečemo v dolg tanek zvitek. Po potrebi dodamo sladkor v prahu. S sponko ali čim podobnim naredimo vdrtine v obrobi iz marcipana. S tem obrobimo osnovo torte.

8. Postrežemo tenek kos ob skodelici popoldanskega čaja.

 

sestavine

Za marcipan

  • 150 g olupljenih mandljev
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak

Za nadev

  • 400 g rozin
  • 100 ml ruma
  • 140 g kandirane limonine lupine
  • 80 g olupljenih mandljev
  • 250 g zmehčanega masla
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 6 jajc
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 350 g moke
  • 200 ml vroče vode

  • 100 g olupljenih mandljev
  • 100 g marelične marmelade

Sorodni recepti