Torta Bazel

Torta Bazel

Opis

Način priprave:

1. Rozine namočimo v rumu približno 3 ure. Mandlje popečemo v pekaču približno 12 minut pri 180 stopinjah.

2. Za testo stresemo moko na delovno površino in naredimo jamico. V jamico damo maslo, ki smo ga narezali na kockice, sladkor, jajce in vsebino vaniljevega stroka. Zamesimo testo. Naredimo kepo, jo potlačimo in zavijemo v prosojno folijo. Testo pustimo 30 minut v hladilniku.

3. Za nadev v mešalniku zmešamo zmehčano maslo s sladkorjem. Ko se sladkor povsem stopi, dodamo jajca enega za drugim in nadaljujemo z mešanjem. Na koncu dodamo moko in znova mešamo, toda zmanjšamo hitrost mešalnika.

4. Naoljimo dno in stranice tortnega modla. Testo razvaljamo na delovni površini v obliko pravokotnika. Narežemo dva dolga traka. Vsakega zvijemo, preden ga prestavimo v pekač. Traka namestimo po stenah modla tako, da ju povežemo s konci. Preostalo testo damo na dno. Preluknjamo ga na več mestih.

5. Jabolka olupimo in narežemo na kocke velikosti 1 cm. Damo jih v skledo in dodamo odcejene rozine. Premešamo.

6. Nadev potresemo po testu. Preko njega enakomerno razporedimo mešanico jabolk in rozin. Torto pečemo v predhodno segreti pečici 45 minut pri 170 stopinjah.

7. Marelično marmelado segrejemo z nekaj vode. Precedimo in jo s čopičem namažemo na ohlajeno torto. Torto potresemo s popečenimi mandlji.

 

sestavine

Za biskvit

  • 1 jajce
  • strok vanilije
  • 150 g moke
  • 100 g masla
  • 50 g sladkorja

Za nadev

  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 100 g belih rozin
  • 200 ml ruma
  • 2 jabolka
  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 4 jajca
  • 200 g moke
  • 100 g belih rozin
  • 200 ml ruma
  • 2 jabolka

Za okras

  • 4 žlice marelične marmelade
  • 50 g olupljenih mandljev

Sorodni recepti