Topla čokoladna pena s karamelnim sladoledom

Topla čokoladna pena s karamelnim sladoledom

Opis

Metoda priprave:

1. Priprava sladoleda: najprej naredite karamel. V kozici segrejte sladkor in vodo. Pustite na visoki temperaturi, dokler sladkor ni popolnoma tekoč in dobijantarno barvo. Odstranite z ognja. Smetano segrejte in jo postopoma vlivajte v karamelo, medtem ko ves čas mešate. V karamelo morate vmešati vso smetano.

 

2. Nato naredite crèmeanglaise. Smetano s polovico sladkorja segrejte in jo zavrite. Rumenjak zmešajte s preostalim sladkorjem. Počasi prelijte vročo smetano v rumenjake in nenehno mešajte. Po želji potresite s ščepcem soli. Dajte zmes na ogenj in kuhajte, dokler ne doseže 81 °C. Nadaljujte z mešanjem z lopatico, da preprečite, da bi se rumenjak prijelponvi. Ko temperatura mešanice doseže 81 °C, odstranite ponev zognja.

3. Zmešajte karamelo in crème anglaise. Zmes za čez noč postavite v hladilnik, da se ohladi. Prestavite jo v aparat za sladoled, da  se ohladi in da iz nje nastane puhasta masa.

 

4.  Priprava čokoladne pene: segrejte smetano. Prelijte jo čez čokolado, ki ste jo zlomili na koščke, in mešajte, da dobite enotno zmes. Dodajte beljake in zmešajte mešanico. Pripravljeno zmes vlijte v aparat za stepanje smetane, ki ga napolnite  z dvema kartušama. Napolnite ga z zrakom, dobro pretresite in ga položite v ponev, polno vode temperature 55–60 °C. Aparat pustite v ponvi, dokler ne potrebujete pene.

 

5. Nabrizgajte toplo čokoladno peno v servirne kozarce. Na sredino postavite kroglico sladoleda. Pokapljajte jih z nekaj oljčnega olja in potresite z morsko soljo. Takoj postrezite.

sestavine

Za sladoled

  • Za karamelo
  • 310 g sladkorja
  • 100 g vode
  • 180 g sladke smetane
  • Za crème anglaise
  • 1 kg sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 8 rumenjakov
  • sol po okusu

Za toplo čokoladno peno

  • 200 g kakovostne temne čokolade (70 % kakavovih delcev)
  • 170 g beljaka
  • 150 g sladke smetane

Za serviranje

  • ekstra deviško oljčno olje
  • morska sol po okusu