Testenine z bučo in špinačo

Testenine z bučo in špinačo

Opis

Pečico segrejemo na 180 ºC oziroma plinsko nastavimo na stopnjo 4. Celo bučo pečemo na pekaču okrog uro in pol, nato jo vzamemo iz pečice. Medtem olupimo in grobo nasekljamo čebulo. V srednje veliko ponev vlijemo malo olja in na srednjem ognju pražimo čebulo s ščepom soli in popra okrog deset minut. Občasno premešamo. Vmešamo zamrznjeno špinačo, pokrijemo in počasi kuhamo še 15 minut oziroma tako dolgo, da tekočina izpari, nato ponev odstavimo z ognja. Bučo prepolovimo, odstranimo in zavržemo semena ter lupino. Meso pretlačimo z vilicami. Posebej solimo in popramo bučo ter špinačo, dodamo mleti muškatni orešček.

Olupimo in drobno narežemo česen. V plitvi kozici premera 28 cm na olju in zmernem ognju pražimo česen okrog dve minuti oziroma tako dolgo, da malce porumeni. V kozico vlijemo paradižnikovo kašo. V prazen kozarec nalijemo malo vode, jo po njem zavrtimo in zlijemo v kozico. Pustimo, da zavre in počasi kuhamo samo tri minute, nato začinimo po okusu.

 

Liste testenin blanširamo v  vreli vodi okrog 20 sekund, preden jih uporabimo. Na čisto delovno površino razgrnemo liste testenin tako, da je proti nam obrnjen krajši rob. Delamo hitro, da se testenine ne posušijo. Premažemo jih z vodo, nato na liste testenin enakomerno razporedimo bučni nadev. Potresemo s kuhano špinačo in drobljeno feto. Testenine zvijemo in vsak zvitek razrežemo na štiri kose, ki jih drug ob drugega zložimo v paradižnikovo omako. Potresemo z drobno naribanim parmezanom in potresemo s svežimi žajbljevimi listki (po želji). Pokapamo še z malo olja. Pečemo 35 do 40 minut na dnu pečice, dokler ne dobimo hrustljave zlate skorjice. Polovico peke so testenine pokrite z aluminijasto folijo.

Pečene testenine so okusne s svežo zeleno solato.

sestavine

Sestavine

  • 1 maslena buča (okrog 2kg)
  • 1 rdeča čebula
  • oljčno olje
  • 1 žlička suhega timijana
  • 500 g zamrznjene špinače
  • 1 muškatni orešček
  • 4 stroki česna
  • 700 ml kozarec paradižnikove kaše
  • 6 velikih listov svežih testenin (okrog 5 cm x 20 cm vsak)
  • 50 g sira feta
  • 20 g parmezana
  • po želji: nekaj vejic svežega žajblja

Sorodni recepti