Testenine z bolonjsko omako s suhim mesom

Testenine z bolonjsko omako s suhim mesom

Opis

Priprava:

Na štedilnik postavimo lonec, v katerega smo vlili dovolj vode, da bo prekrila testenine. Vodo zavremo in ji dodamo okrog dva ščepa soli.

Nato dodamo testenine in jih skuhamo al dente.

Česen olupimo in grobo nasekljamo.

Korenje olupimo in ga grobo naribamo. Uporabimo strgalnik z velikimi luknjami.

Ponev postavimo na ogenj, vanjo vlijemo oljčno olje in ga segrejemo.

Česen olupimo in grobo nasekljamo.

V segreto ponev damo čebulo, česen in korenček. Med mešanjem pražimo.

Očistimo in operemo stebelno zeleno ter jo drobno narežemo. Dodamo jo v ponev s korenjem in pražimo naprej. Namesto stebelne zelene lahko uporabimo nariban gomolj zelene.

Suho meso narežemo na drobne koščke, dodamo zelenjavi v ponvi in pražimo naprej.

V ponev dodamo mleto meso, med praženjem mešamo, dokler se meso ne speče.

Paradižnik narežemo na kocke in ga dodamo mesu skupaj s paradižnikovim koncentratom. Med kuhanjem mešamo. Po želji lahko uporabimo narezan paradižnik iz pločevinke.

Po mesu naribamo čajno žličko muškatnega oreščka. Dodamo lovorov list in sveži rožmarin.

Preden testenine odcedimo, odvzamemo 2-3 zajemalke vode, v kateri so se kuhale, in jo dodamo mesni omaki.

Testenine odcedimo in jih prelijemo z oljčnim oljem.

Omaki dodamo maslo. Med mešanjem še malo kuhamo. Maslo bo omako lepo zgostilo.

Ko je omaka kuhana, odstranimo rožmarin in lovorov list.

S polovico omake prelijemo testenine in jih premešamo. Če bi uporabili vso omako, bi potonila na dno posode.

Testenine damo na krožnik za postrežbo in jih prelijemo s preostalo omako.

Okrasimo z listki svežega peteršilja in naribanim trdim rumenim sirom. Pokapamo z malo oljčnega olja.

Oljčnemu olju lahko dodamo okus tako, da vanj vržemo vejice svežega rožmarina. Tako se bo olje navzelo okusa rožmarina.

Na koncu prelijemo s smetano, malo popramo in postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • voda
  • sol
  • 1 zavitek peresnikov
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • 3 stebli zelene
  • 5 rezin suhega mesa
  • 500 g mletega mesa (60 % junčjega
  • 40 % jagnjetine)
  • 2 paradižnika
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • muškatni orešček
  • 2 suha lovorova lista
  • 1 vejica svežega rožmarina
  • 1 žlica masla
  • 5 listov peteršilja za okras
  • trdi rumeni sir
  • nariban (za okras)
  • 2 žlici smetane
  • poper

Sorodni recepti