TEMNA IN RAZKOŠNA ČOKOLADNA TORTA

TEMNA IN RAZKOŠNA ČOKOLADNA TORTA

Opis

Priprava:

Naprej pripravimo preliv. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na 4. Vanjo damo pekač. Vse sestavine za preliv razen nasekljane čokolade damo v posodo z debelim dnom, postavimo na ogenj in pustimo, da zavrejo. Vse se mora dobro raztopiti. Nato ogenj ugasnemo, vendar posodo pustimo na gorilniku. Hitro dodamo drobno nasekljano čokolado ter vrtimo posodo tako, da je čokolada ves čas potopljena. Pustimo slabo minuto, nato mešamo z metlico, dokler ne dobimo temnega svetlečega preliva. Pustimo, da se ohladi. To traja približno toliko časa, kolikor traja priprava in hlajenje biskvita. Preliv občasno premešamo z lopatko.

Dno modla za torte obložimo s papirjem za peko. Pomembno je, da model dobro tesni, saj je testo precej tekoče.

V skledo damo moko, sodo bikarbono, sol, instantni ekspreso in kakav. Z vilicami sestavine dobro premešamo.

Mešamo sladkor, vodo, kokosovo olje in kis, dokler se kokosovo olje ne stopi. Nato vse vmešamo v suhe sestavine. Testo vlijemo v pripravljen pekač in pečemo 35 minut, vendar po pol ure preverimo, ali je biskvit morda že pečen. Ko je biskvit pečen, odstopi od roba pekača in zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino testa, ostane čist, ko ga izvlečemo. Biskvit je sočen in nočemo, da se preveč speče. Pečen biskvit prestavimo na kovinsko stojalo in pustimo, da se ohladi v pekaču.

Dobro premešamo preliv in preverimo, ali je primerno gost. Biti mora dovolj tekoč, da lahko z njim prelijemo biskvit, vendar dovolj gost, da ga večina ostane na biskvitu. Enakomerno ga prelijemo po biskvitu, ki smo ga vzeli iz modla. Ob robovih si pomagamo si z lopatko, če je potrebno. Če želite torto okrasiti, je zdaj pravi trenutek. Potresemo jo z vrtničnimi liski in nasekljanimi pistacijami ali s čimerkoli drugim, kar nam je všeč. Lahko pa jo pustimo svetleče rjavo in vsekakor razkošno. Preden torto razrežemo, jo pustimo še pol ure, da se preliv strdi.

Nasvet za shranjevanje:

Hranimo v nepredušni posodi ali v posodi za torte pri sobni temperaturi do pet dni.


Priprava:

Naprej pripravimo preliv. Pečico segrejemo na 180 °C oziroma plinsko nastavimo na 4. Vanjo damo pekač. Vse sestavine za preliv razen nasekljane čokolade damo v posodo z debelim dnom, postavimo na ogenj in pustimo, da zavrejo. Vse se mora dobro raztopiti. Nato ogenj ugasnemo, vendar posodo pustimo na gorilniku. Hitro dodamo drobno nasekljano čokolado ter vrtimo posodo tako, da je čokolada ves čas potopljena. Pustimo slabo minuto, nato mešamo z metlico, dokler ne dobimo temnega svetlečega preliva. Pustimo, da se ohladi. To traja približno toliko časa, kolikor traja priprava in hlajenje biskvita. Preliv občasno premešamo z lopatko.

Dno modla za torte obložimo s papirjem za peko. Pomembno je, da model dobro tesni, saj je testo precej tekoče.

V skledo damo moko, sodo bikarbono, sol, instantni ekspreso in kakav. Z vilicami sestavine dobro premešamo.

Mešamo sladkor, vodo, kokosovo olje in kis, dokler se kokosovo olje ne stopi. Nato vse vmešamo v suhe sestavine. Testo vlijemo v pripravljen pekač in pečemo 35 minut, vendar po pol ure preverimo, ali je biskvit morda že pečen. Ko je biskvit pečen, odstopi od roba pekača in zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino testa, ostane čist, ko ga izvlečemo. Biskvit je sočen in nočemo, da se preveč speče. Pečen biskvit prestavimo na kovinsko stojalo in pustimo, da se ohladi v pekaču.

Dobro premešamo preliv in preverimo, ali je primerno gost. Biti mora dovolj tekoč, da lahko z njim prelijemo biskvit, vendar dovolj gost, da ga večina ostane na biskvitu. Enakomerno ga prelijemo po biskvitu, ki smo ga vzeli iz modla. Ob robovih si pomagamo si z lopatko, če je potrebno. Če želite torto okrasiti, je zdaj pravi trenutek. Potresemo jo z vrtničnimi liski in nasekljanimi pistacijami ali s čimerkoli drugim, kar nam je všeč. Lahko pa jo pustimo svetleče rjavo in vsekakor razkošno. Preden torto razrežemo, jo pustimo še pol ure, da se preliv strdi.

Nasvet za shranjevanje:

Hranimo v nepredušni posodi ali v posodi za torte pri sobni temperaturi do pet dni.

sestavine

Biskvit

  • 225 g bele moke
  • 1.5 žličke sode bikarbone
  • 0.5 žličke morske soli
  • 1.5 žličke instantnega ekspresa v prahu
  • 75 g kakava
  • 300 g mehkega rjavega sladkorja
  • 375 ml vroče vode
  • 90 ml kokosovega olja
  • 1.5 žličke jabolčnega ali belega vinskega kisa
  • 1 žlica cvetnih listkov vrtnic
  • 1 žlica nasekljanih pistacij
  • 1 okrogel model za torte s premerom 20 cm

Preliv

  • 60 ml hladne vode
  • 75 g kokosovega masla
  • 50 g mehkega temnorjavega sladkorja
  • 1.5 žličke instantnega ekspresa
  • 1.5 žlice kakava
  • 150 g kakovostne temne čokolade (70 % kakavovih delcev)

Sorodni recepti