Telečji jezik z madeirino omako

Dodatne potrebščine: cedilo, čista krpa za precejanje

 

Priprava

Telečji jezik

150 g soli stopimo v 3 litrih vode in vanjo damo jezik. Pokrijemo in za 10 ur damo v hladilnik.

Jezik vzamemo iz slane vode in ga damo v lonec s svežo vodo za 1 uro, da se razsoli. Čebulo, stebelno zeleno, korenje in česen na grobo narežemo in dodamo v lonec k jeziku. Dodamo toliko vode, da prekrijemo jezik. Zavremo in redno odstranjujemo peno. Kuhamo vsaj uro in pol na šibkem ognju. Nato lonec odstavimo z ognja in jezik pustimo notri počivati še 20 minut. Jušno osnovo precedimo in shranimo za omako. Jezik olupimo.

 

Madeirina omaka

Olupimo in narežemo čebulo. Korenček olupimo in narežemo na kockice. Šampinjone narežemo na kose.

V ponvi segrejemo 60 g masla in popražimo korenček ter šampinjone, da porjavijo. Dodamo paradižnikovo mezgo in jo malce popečemo. Dodamo moko, dobro premešamo in prežganje pustimo na šibkem ognju, da dobi zlatorumeno barvo. Pustimo, da se malo ohladi. Nato mu med mešanjem po malem dodajamo belo vino.

Osmukamo timijan in narežemo peteršilj.

Prežganju med mešanjem dodamo 700 ml telečje jušne osnove. Nato umešamo peteršilj, timijan in lovorov list.

Zavremo in kuhamo na šibkem ognju 25 minut. Občasno dobro premešamo. Omako precedimo in z žlico dobro iztisnemo vse sokove.

Nato omako spet zavremo in kuhamo še 10 minut, občasno ji dodamo še malo jušne osnove.

Cedilo obložimo s čisto krpo in omako precedimo v drug lonec.

Omako povremo do 200 ml.

Dodamo madeiro in kuhamo na šibkem ognju še nekaj minut.

Po želji pred postrežbo dodamo košček masla in ga z metlico umešamo v omako za dodaten lesk.

 

Fižol

Fižol pred postrežbo segrejemo v ponvi na malce olja.

 

Postrežba

Jezik postrežemo narezan na rezine na posteljici iz fižola. Prelijemo ga z madeirino omako.

 

 

sestavine

  • Sestavine150 g soli 3 l vode 1 telečji jezik 2 čebuli 2 stebli zelene 2 velika korenčka 2 stroka česnaMadeirina omaka1 čebula 1 majhen korenček 100 g šampinjonov 80 g masla 2 žlici paradižnikove mezge 3 žlice moke 200 ml suhega belega vina 1 vejica timijana 2 vejici peteršilja 1 lovorov list jušna osnova od jezikaFižol150 g kuhanega stročjega fižola al dente 150 g dvojno oluščenega boba 150 g kuhanega belega fižola oljčno olje

Priprava