Telečja lička z malinovim vinom in polento

Priprava:

1. Odrežemo zunanjo opno mesa. Lička začinimo s soljo in poprom na obeh straneh. Z medom premažemo vsako stran in ga dobro vtremo.

2. V globokem loncu z ognjevarnimi roči in pokrovom stopimo račjo mast. Dodamo ščepec timijana in strok česna ter počakamo, da maščoba zavre. Lonec odstavimo z ognja in damo vanj telečja lička. Lonec pokrijemo in ga damo v pečico, segreto na 100 stopinj, za tri ure in pol.

3. V ponvi segrejemo tri do štiri žlice olja in popražimo čebulo, narezano na polmesece, in strok česna skupaj z lovorovim listom. Občasno premešamo. Ko se čebula zmehča, dodamo štiri očiščene korenčke (z zelenim steblom). Ko se korenje popraži, dodamo malinovo vino in maslo ter pustimo, da se omaka kuha, dokler vino ne izpari, kar traja približno 40 minut. Dodamo odcejen grah, smetano in maslo ter premešamo. Začinimo s soljo, poprom in ščepcem provansalskih začimb.

4. V drugo ponev vlijemo smetano, dodamo lovorov list in drobno nasekljan strok česna. V globoko pravokotno posodo damo polento. Po njej razporedimo liste mlade špinače in naribane kostanje. Prelijemo z vročo smetano in dobro premešamo. Prekrijemo s folijo in postavimo na stran za približno 20 minut. Nato solimo in popramo ter pokapamo z oljem s tartufi.

5. Telečja lička vzamemo iz maščobe in odstranimo kožo. Kose mesa postrežemo s korenjem, grahom in polento.

sestavine

  • Sestavine400 g telečjih ličk 500 g račje ali gosje masti 1 šcepec timijana 2 stroka česna 2 žlici medu 1 vejica rožmarina 1 glavica čebule 1 strok česna 2 lovorova lista 4 sveži korenčki 300 ml malinovega vina 100 g steriliziranega graha 50 ml smetane 10 g masla šcepec suhe mešanice provansalskih začimb dimljena sol svež mlet poper 200 ml smetane 1 lovorov list 1 strok česna 100 g polente pest listov mlade špinače 100 g olupljenih kuhanih kostanjev 1 žlica olja s tartufi sol in poper

Priprava