Kuhanje je odličen način za preživljanje časa z družino, poleg tega pa je lahko še posebej navdušujoče, če pripravite jed po receptu ene in edine Marthe Stewart. Skuhajte si nekaj odličnega in že sam občutek ob kuhanju bo odličen, kaj šele ob pokušanju :)

sestavine

  • TESTO:
  • 2 1/2 skodelice gladke moke, plus za pomokanje
  • 1/3 skodelice sladkorja
  • Ščep soli
  • 220 g hladnega nesoljenega masla, kocke
  • 1/4 skodelice ledene vode, plus po potrebi
  • 3 veliki rumenjaki
  • NADEV:
  • 400 g slajenega kondenziranega mleka
  • 4 veliki rumenjaki
  • 1/2 skodelice limonovega soka
  • Italijanska meringa
  • 1 skodelica sladkorja
  • 4 beljaki sobne temperature
  • Ščep soli
  • Ščep vinskega kamna

Priprava

  • 1. Testo: Moko, sladkor in sol zmiksajte. Dodajte maslo in mešajte, da dobite drobtine., kakšnih 10 sekund. V merilni skodelici zmešajte ledeno vodo in rumenjake. Rumenjak med mešanjem dodajajte moki, da nastane testo, kar traja kakšnih 30 sekund. Stisnite testo med prsti; če se razdrobi, dodajte več vodo žlico po žlico. Testo preložite na folijo in razdelite na pol. Oblikujte v krog in zavijte ter hladite v hladilniku za eno uro.
  • 2. En krog razdelite na pest delov (drugi krog prihranite). Na pomokani površini vsak kos oblikujte v kroglico in jo sploščite v krog, velik 15 cm. S prsti kroge pritisnite v modele za tart, velike 10 cm. Robove odrežite in modele hladite vsaj 30 minut.
  • 3. Pečico ogrejte na 170 stopinj. Vsak tart oblecite s peki papirjem in vanje nasujte suh fižol ali drugo obtežitev. Preložite na pekač in pecite do zlatega, kar traja 15 ali 20 minut. Odstranite peki papir. Pecite, da se zlato zapečejo, torej še 10 minut. Naj se popolnoma ohladijo.
  • 4. Nadev: Zmešajte kondenzirano mleko in rumenjake. Vmešajte limonov sok. Nadev nadevajte v tarte. Pecite, da se nadev speče, kakšnih 10, 12 minut. Prestavite na žično podlago in naj se ohladijo. Potem prestavite v hladilnik.
  • 5. Italijanska meringa: V kozici na srednjem ognju zavrite sladkor in 1/4 skodelice vode. Kuhajte, da termometer pokaže 110 ali 115 stopinj. V skledi mešalnika z metlico stepite beljake, sol in vinski kamen, da nastanejo trdi vrhovi (ne suhi; ne stepajte predolgo). Povečajte hitrost in počasi dodajajte sladkorni sirup ter stepajte, da se neha dvigovati para, kakšne 3 minute.
  • 6. Prestavite  meringo v vrečko z okroglim nastavkom; okrasite po želji. Meringo popecite pod kotom 90 stopinj, da porjavi ( ali pecite pod žarom pečice kakšno minuto). Takoj postrezite.

Sorodni recepti

Poglej vse