Kuhanje je odličen način za preživljanje časa z družino, poleg tega pa je lahko še posebej navdušujoče, če pripravite jed po receptu ene in edine Marthe Stewart. Skuhajte si nekaj odličnega in že sam občutek ob kuhanju bo odličen, kaj šele ob pokušanju :)

sestavine

  • PATE BRISEE:
  • 2 1/2 skodelice bele večnamenske moke in še nekaj za posip
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlica sladkorja
  • 2 palčki (1 skodelica) hladnega nesoljenega masla, narezanega na majhne kose
  • 1/4 do 1/2 skodelice ledene vode
  • NADEV:
  • 1 1/3 skodelice sladkorja
  • 1 žlica in 1 čajna žlička nebeljene večnamenske moke
  • 2 1/3 skodelice skute sobne temperature
  • 2/3 skodelice creme fraiche sobne temperature
  • 1 velik rumenjak in 4 veliki beljaki sobne temperature
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 1 1/2 čajne žličke čistega vaniljevega izvlečka
  • 1 žlica in 1 čajna žlička stopljenega nesoljenega masla

Priprava

  • 1. Pate brisee: v mešalniku dobro zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo maslo in mešamo, da dobimo grobo zmes. Med mešanjem počasi in enakomerno dodamo 1/4 skodelice ledene vode, dokler se testo rahlo ne sprime. Preverimo tako, da majhno količino testa stisnemo skupaj. Če se drobi, počasi dodajamo še 1/4 skodelice ledene vode. Ne mešamo več kot 30 sekund. Testo razpolovimo na dva kosa in ju sploščimo v diska. Oba kosa zavijemo v plastično folijo. Postavimo v hladilnik vsaj za eno uro, največ za dva dni, ali pa zamrznemo za tri mesece. Pred uporabo čez noč odtalimo v hladilniku. Na rahlo pomokani površini razvaljamo en disk testa na 7,5 cm debelo. Testo damo v 24 x 5 cm velik okrogel valovit pekač z odstranljivim dnom in ga potlačimo do roba pekača. Zamrznemo, da se strdi, približno 1 uro.
  • 2. Pečico segrejemo na 190 °c, rešeto naj bo na sredini. Ponev položimo na pekač z robom. Testo obložimo s papirjem za peko, ki ga potlačimo v vogale in robove; napolnimo s suhim fižolom ali rižem. Pečemo, dokler se rob zlato ne zapeče, približno 30 minut. Odstranimo papir za peko in fižol ali riž. Še naprej pečemo, dokler rob ni rahlo zlato rjav, približno 10 minut. Stresemo na rešetko in pustimo, da se v celoti ohladi.
  • 3. Nadev: temperaturo pečice zmanjšamo na 175 °c. V srednje veliki skledi zmešamo eno skodelico sladkorja in moko. V drugi srednje veliki posodi zmešamo skuto, creme fraiche, rumenjake, sol in vaniljo; z leseno žlico vmešamo maslo, nato pa mešanico s sladkorjem. V skledi mešalnika z metlico pri srednje visoki hitrosti stepemo beljake, da postanejo penasti. Povečamo hitrost na srednje visoko in postopoma dodamo preostale 1/3 skodelice sladkorja. Še naprej pečemo, dokler ne nastanejo srednje velike svetleče grudice, približno 4 minute. Polovico beljakov vmešamo v sirno mešanico, nato pa vmešamo še drugo polovico.
  • 4. Nadev prenesemo na testo za pite. Pečemo, dokler nadev ni čvrst (ko ga zatresemo, se ne sme preveč zatresti), 45 do 55 minut. Premestimo na rešetko in pustimo, da se ohladi, 1 uro. Kolač je najbolje servirati rahlo topel ali pri sobni temperaturi.

Sorodni recepti

Poglej vse