Takosi z govedino in wasabijevo majonezo

Takosi z govedino in wasabijevo majonezo

Opis

Priprava:

1. Najprej pripravimo marinado. Premešamo miso pasto, mirin, sladkor in oljčno olje. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Solimo, popramo in v mešanico dodamo žlico vode, da jo malce razredčimo.

2. Maščobo pustimo na zrezkih, da se med peko ne izsušijo. Dobro jih solimo in popramo, ter na vročem olju v ponvi pečemo dve do tri minute na vsaki strani za srednje pečeno meso ali dlje po okusu. (Ko damo zrezka v ponev, jo malce potresemo, da se meso ne prime na podlago in ne zažge.) Zrezke popečemo tudi ob strani, dokler ni maščoba zlato zapečena. Med peko zrezke večkrat zalijemo z maščobo iz ponve.

3. Pečene zrezke vzamemo iz ponve in odrežemo odvečno maščobo. Potem jih damo v marinado. Prekrijemo jih z vseh strani. Zrezke pustimo počivati in jih s pomočjo žlice oblivamo z marinado. Mešanica mehiških in japonskih okusov – popečeni zrezek, mariniran v bogati sladki omaki in zavit v takos (popečena koruzna tortilja) – je hitro pripravljena mestna gostija. Običajno meso mariniramo, preden ga spečemo, po tem receptu pa zrezek najprej spečemo in nato ohladimo v marinadi. Tako dodobra vpije okuse iz nje. Zrezke lahko mariniramo tudi do štiri dni. Dlje ko jih pustimo, boljši so.

4. Medtem pripravimo hitro kislo zelje. Zelje damo v skledo. Solimo ga in popramo. Dodamo rižev kis, sezamovo olje in suhe čilijeve kosmiče. Mešanico stresemo, da se zelje dobro premeša z začimbami. Potem ga pustimo nekaj minut, da se malce zmehča.

5. Zmešamo wasabi in majonezo. Pokusimo in če hočemo močnejši okus, dodamo še malo wasabija.

6. Tortilje nad plamenom plina pečemo 30–60 sekund, da rahlo potemnijo. (Če nimamo plina, jih popečemo v ponvi). Upognemo jih, dokler so že vroče, in jih ohladimo tako, da ohranijo obliko polmeseca. V taki obliki jih imenujemo takos.

7. Z govedine odcedimo odvečno marinado, jo narežemo na rezine in nadevamo v takose. Po vrhu dodamo zelje (odvečno tekočino odcedimo) in malo wasabijeve majoneze.

sestavine

Sestavine

  • 2 zrezka iz govejih ledij
  • oljčno olje
  • 6-8 majhnih (14cm) koruznih tortilj

Marinada

  • 2 žlici lahke miso paste
  • 2 žlici mirina
  • 1 žlica sipkega sladkorja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • morska sol in sveže mleti poper

Hitro kislo zelje

  • 0.5 narezano kitajsko zelje
  • 1.5 žlice riževega kisa ali limoninega soka
  • 0.5 žlički olja iz praženega sezama
  • 1 žlička suhih čilijevih kosmičev

Wasabijeva majoneza

  • 0.5 žličke wasabija
  • po okusu
  • 2 žlici majoneze

Sorodni recepti