Opis

Tajski losos s pečeno zelenjavo

Priprava

  1. Ventilatorsko/plinsko pečico predhodno segrejemo na 220/200 °C.
  2. V majhni skledi zmešamo kokosovo mleko, curryjevo pasto, čili, česen, ingver, limonin sok in ribjo omako ter vse skupaj začinimo s soljo in poprom.
  3. Po velikem pekaču razporedimo cvetačo, paprike in šalotko. Dodamo eno žlico olja in premešamo. Prilijemo polovico kokosove mešanice, začinimo s soljo in poprom ter pokapamo z medom. Pečemo 12–15 minut ali dokler zelenjava ne porjavi.
  4. Mlade bučke zmešamo s preostankom olja. V pekač dodamo bučke in lososa ter prilijemo preostanek kokosove mešanice. Pečemo nadaljnjih 10 minut ali dokler losos ni ravno prav pečen.
  5. Posujemo s tajsko baziliko in takoj postrežemo.

sestavine

  • 400 ml pločevinke polnomastnega kokosovega mleka
  • 2 žlici tajske rdeče curryjeve paste
  • 1 svež rdeči čili, fino narezan
  • 1 velik strok česna, zdrobljen
  • 6 cm velik kos ingverja, olupljenega, grobo naribanega in nato fino narezanega
  • 2 limoni, samo sok
  • 2 žlički ribje omake
  • 1 cvetača, narezana na majhne cvetke
  • 2 podolgovati papriki, brez semen, narezani na velike kose
  • 3 šalotke, olupljene in razpolovljene
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 1 žlica medu
  • 150 g mladih bučk, narezanih na tanke diagonale
  • 6 majhnih lososovih filejev brez kože
  • šop tajske bazilike ali svežega koriandra, sesekljanega
  • Sol in sveže mlet črn poper

Sorodni recepti