Svinjska pečenka z limono in komarčkom

Svinjska pečenka z limono in komarčkom

Opis

Priprava:

Pečico segrejemo na 190 °C.

Nasekljamo rožmarin, žajbelj in limonino lupino ter damo na stran.

Svinjino s kožo navzgor položimo na čisto delovno površino. Kožo z ostrim nožem cikcakasto zarežemo in natremo s soljo in semeni komarčka.

Meso obrnemo in tudi drugo stran natremo s soljo in semeni komarčka. Tudi to stran zarežemo in vtremo nasekljan rožmarin, žajbelj in limonino lupino.

Meso zavijemo v rulado s kožo navzven. Povežemo ga s kuhinjsko vrvico v 2-cm razmikih, da ohrani obliko.

Čebulo narežemo na velike kose za posteljico, na kateri bo meso počivalo med peko. Položimo jih na dno pekača, nanje pa mesno rulado. Tako meso ne bo ležalo v maščobi. Po vrhu potresemo s soljo in semeni komarčka.

Pečemo 2 uri v predhodno segreti pečici pri 180 °C, v zadnjih 15 minutah peke pa temperaturo povečamo na 240 °C, da dobimo hrustljavo kožico.

Krompir, koromač in bučke na grobo narežemo. Damo jih v pekač in dobro pobrizgamo z oljčnim oljem ter dodamo začimbe po okusu. Zelenjavo premešamo, da jo dobro naoljimo. Pečemo 45 minut v predhodno segreti pečici pri 180 °C.

Ko je svinjina pečena, odstranimo vrvico in meso narežemo na rezine. Na krožnik položimo pečeno zelenjavo, nanjo pa rezine svinjine.

 


sestavine

  • 2.5 kg svinjske trebuševine s kožo
  • 1 šopek rožmarina
  • 1 šopek žajblja
  • 2 žlici semen komarčka
  • lupina ene limone
  • sol in črni poper
  • kuhinjska vrvica
  • 2 čebuli

Za prilogo iz pečene zelenjave

  • 2 krompirja
  • 2 koromača
  • 2 bučki
  • oljčno olje
  • sol in poper

Sorodni recepti