Svinjska pečenka

Svinjska pečenka

Opis

Priprava:

1. Kos mesa čez noč pustimo nepokritega v hladilniku, da se koža posuši. Pred peko kožo zarežemo z ostrim nožem, a je ne smemo prerezati do maščobe.

2. Preden začnemo meso peči, pečico segrejemo na 220 stopinj.

3. Globok pekač prekrijemo z listki origana. Čeznje damo svinjsko pleče. Grobo sol z rokami vtremo v kožo. Meso pečemo 20 minut.

4. Krompir olupimo in grobo narežemo. Lahko uporabimo velik sladki krompir ali navadnega. Po 20 minutah peke ga dodamo mesu in pečemo še 30 minut pri nižji temperaturi,  180 do 200 stopinj.

5. Za glazuro v kozici pomešamo jušno osnovo, vino in med ter zavremo.

Mešanica naj vre 10 do 15 minut, dokler ne dobimo gostega sirupa.

6. Pečen kotlet postrežemo z dvema kosoma sira s plesnijo in ga prelijemo z vinsko glazuro. Okrasimo s pečenim krompirjem.

sestavine

  • 2 kg svinjskih pleč
  • 2 šopka svežega origana
  • groba morska sol
  • 4 kosi sladkega krompirja

Za glazuro

  • 50 ml goveje jušne osnove
  • 1 skodelica rdečega vina
  • 2 žlici medu

Sorodni recepti