Opis
Švedski cimetovi polžki
Priprava
- V kozici na šibkem ognju stopite maslo in mleko. Počakajte, da se ohladi na približno 40 °C.
- V veliki skledi zmešajte moko, kvas, sladkor, sol in kardamom. Na sredini naredite jamico in vanjo nalijte stepeno jajce z rumenjakom, nato pa še toplo mešanico mleka in masla. Premešajte z leseno žlico, da dobite rahlo lepljivo testo.
- Potem testo zvrnite na pomokano površino in ga gnetite približno 10 minut, da postane gladko in elastično (lahko ga gnetete tudi v mešalniku z nastavkom za testo, 4-5 minut). Če se vam zdi testo preveč lepljivo, ga pomokajte.
- Testo prestavite v čisto, namaščeno skledo, pokrijte z vlažno krpo in pustite vzhajati na toplem 1 uro oziroma dokler ne naraste za enkrat.
- Za nadev v skledi stepite vse sestavine, da dobite gladko pasto.
- Ko testo naraste, ga z roko stisnite in ga zvrnite na rahlo namaščeno površino. Razvaljajte ga v pravokotnik velikosti 45 x 30 cm, debelo pa naj bo 5 mm. Premažite ga z nadevom, potem pa zvijte v valj. Z ostrim nožem ga narežite na 12 enako velikih kosov.
- Namastite pekač velikosti 25 x 20 cm in vanj postavite polžke z odrezano stranjo navzgor. Pokrijte s prozorno folijo in pustite vzhajati na toplem, da bodo polžki puhasti.
- Pečico segrejte na 200 °C. Polžke premažite z jajcem, potresite s sladkorjem demerara in pecite 15 minut, da bodo zlatorjave barve.
- Polžki naj se v pekaču hladijo 10 minut, potem pa jih prestavite na rešetko in rahlo ohladite, preden jih postrežete.
sestavine
- 80 g nesoljenega masla
- 250 ml polnomastnega mleka
- 500 g moke
- 1 x vrečka suhega kvasa (7 g)
- 50 g sladkorja
- 1 žlička fino mlete morske soli
- 2 žlički mletega kardamoma
- 1 veliko jajce in 1 velik rumenjak (stepemo skupaj)
- 1 stepeno jajce za premaz
- 1 žlica sladkorja demerara
Nadev
- 150 g omehčanega, nesoljenega masla
- 100 g svetlorjavega sladkorja
- 2 žlici mletega cimeta