Šunka, zelje in omaka s peteršiljem: Cook-In

sestavine

  • 1-1,5 kg nedimljene šunke brez kosti
  • 1 zeljna glava
  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 60 g masla
  • 60 g moke
  • 500 ml mleka
  • 50 g nasekljanega peteršilja
  • 2 JŽ gorčice
  • kozarček kokošje jušne osnove
  • pest kaper, nasekljanih
  • limonov sok

Priprava

  • Pečico ogrejte na 200 stopinj Celzija. Šunko iz hladilnika vzemite 30 minut pred začetkom kuhanja.
  • Zavijte šunko v tri plasti aluminijaste folije, dodajte skodelico vode, zavijte in položite na pekač.
  • Dajte na 200 stopinj za 5 minut, potem pa znižajte na 80 in pecite 8 ur (lahko zjutraj pred službo ali čez noč)
  • Zelje prepolovite in zagrejte veliko ponev, začinite s soljo in karamelizirajte, dajte v pečico na 200 stopinj za 5 minut. Vzemite iz pečice in čez ponev položite plastično folijo ter pustite stati 10 minut. Ko se zelje zmehča, prerežite na pol in postrezite.
  • Za omako zagrejte mleko, da je toplo na otip, močno solite. Ne sme zavreti. Kis grejte v kozici, da skoraj izgine, dodajte maslo, ko se stopi, še moko. Pasto kuhajte na visoki temperaturi še 1 minuto, da spremeni barvo.
  • Med mešanjem postopoma dodajajte mleko, da nastane gosta omaka. Odstranite z ognja in dokončajte z gorčico, jušno osnovo, kaprami, peteršiljem in limonovim sokom, po potrebi še začinite in postrezite toplo.

Sorodni recepti

Poglej vse