Streuseltaler

Streuseltaler

Opis

Testo

Mleko segrejemo do mlačnega in v njem raztopimo kvas. V moko naredimo jamico in ob robu potresemo sol. V jamici premešamo sladkor, maslo, jajce in mleko s kvasom. Postopno dodajamo moko in mesimo, dokler ne dobimo prožnega testa. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati 20 minut pri sobni temperaturi v skledi, ki smo jo predhodno pomokali.

Drobljenec

Vzdolžno prepolovimo vaniljev strok in postrgamo sredico. Mešamo sredico vanilje, moko, maslo in sladkor, dokler ne dobimo drobtinic.

Postopek

Pečico segrejemo na 180 °C. Še malo pregnetemo vzhajano testo in ga razdelimo na šest enakih delov. Kroglice testa razvaljamo in potresemo z drobljencem.Kolačke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih okrog 18 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi.

Okrasni preliv

Sladkor v prahu mešamo z vodo, dokler ne dobimo redkega preliva. Pečene kolačke premažemo s prelivom.

Dodatni pripomočki

Pekač, papir za peko, čopič


 


Testo

Mleko segrejemo do mlačnega in v njem raztopimo kvas. V moko naredimo jamico in ob robu potresemo sol. V jamici premešamo sladkor, maslo, jajce in mleko s kvasom. Postopno dodajamo moko in mesimo, dokler ne dobimo prožnega testa. Pokrijemo ga in pustimo vzhajati 20 minut pri sobni temperaturi v skledi, ki smo jo predhodno pomokali.

Drobljenec

Vzdolžno prepolovimo vaniljev strok in postrgamo sredico. Mešamo sredico vanilje, moko, maslo in sladkor, dokler ne dobimo drobtinic.

Postopek

Pečico segrejemo na 180 °C. Še malo pregnetemo vzhajano testo in ga razdelimo na šest enakih delov. Kroglice testa razvaljamo in potresemo z drobljencem. Kolačke zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih okrog 18 minut, dokler ne postanejo zlato rjavi.

Okrasni preliv

Sladkor v prahu mešamo z vodo, dokler ne dobimo redkega preliva. Pečene kolačke premažemo s prelivom.

Dodatni pripomočki

Pekač, papir za peko, čopič

sestavine

Testo

  • 70 ml mleka
  • 3.5 g suhega kvasa
  • 150 g moke
  • 1 ščep soli
  • 30 g sladkorja
  • 25 g masla
  • 0.5 jajca

Drobljenec

  • 0.5 stroka vanilje
  • 250 g moke
  • 200 g masla
  • 200 g sladkorja

Preliv

  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • malo vode

Sorodni recepti