Spomladanski kolač

Spomladanski kolač

Opis

Priprava

 

Marelični kolač

Pečico predhodno segrejemo na 150 ºC. Suhe marelice narežemo na koščke. Pomešamo sladkor in sladkor v prahu. Maslo pomešamo s sladkorno mešanico in dodamo jajca. Dodamo moko, suhe marelica in marelični džem in zmešamo, da dobimo testo. Pekač namastimo in obložimo s papirjem za peko. Testo zlijemo v pekač. Marelični kolač pečemo približno 45 minut do zlatorjavega. Kolač pustimo, da se ohladi.

 

Veja iz marcipana

Marcipan pregnetemo s kakavom v prahu do enakomerne rjave barve. Tanko ga razvaljamo v plahtico velikosti 30 x 40 centimetrov. Odvečni marcipan oblikujemo v kepo in shranimo za zajčka iz marcipana. Plahtico marcipana premažemo s tanko plastjo lešnikovega namaza, nato pa jo zvijemo in zgornji ter spodnji del poševno odrežemo. Vejo po dolgem prerežemo do sredine, da postane razvejana. Z malo lešnikovega namaza ustvarimo hrapavo površino veje.

 

Gnezdo iz čokolade

Marmorno ploščo hranimo v zamrzovalniku približno 2 uri. Belo čokolado stopimo na vodni kopeli. Na ledeno marmorno ploščo nabrizgamo dolge niti bele čokolade. Odlepimo jo s paletnim nožem in prožno čokolado oblikujemo v gnezdo. Gnezdo postavimo na vejo in vanj damo čokoladna jajčka.

 

Zajček iz marcipana

Olje segrejemo na 180 ºC. Špageta cvremo približno minuto do hrustljavega. Pustimo, da se odcedita na papirnati brisači. Iz njiju bomo izdelali zajčkove brke. Shranjeni marcipan oblikujemo v različno veliki hruškasti obliki. Ožja dela zarežemo. Iz večjega kosa izdelamo zajčkov trup in tačke, iz majhnega pa glavo z ušesi. Glavo postavimo na trup. Zarezana dela oblikujemo v ušesa in sprednji tački. V glavo vtisnemo jamici za oči. Beli marcipan pomešamo z malce soka rdeče pese, da dobimo enakomerno rožnato barvo. Iz rožnatega marcipana oblikujemo nos in ga postavimo na zajčka. Beljak pomešamo s sladkorjem v prahu, da dobimo glazuro za brizganje. Glazuro nadevamo v tulec. Glazuro nabrizgamo v očesne jamice, da ustvarimo zajčkove oči.

 

Čokoladni listki

Olje pomešamo s pšenično travo v prahu in umešamo v čokolado. Čokolado stopimo na vodni kopeli in je dve tretjini zlijemo na marmorno ploščo. Razmažemo in zbiramo jo s paletnim nožem, dokler ne doseže temperature 26 ºC. Ohlajeno čokolado vrnemo v skledo, nato pa jo zlijemo na papir za peko ali celofansko folijo in pustimo, da se strdi. Z modlom oblike lista izrežemo listke. Čokolado pustimo, da se strjuje še pol ure. Listke razporedimo po veji.

sestavine

Marelični kolač

  • 50 g suhih marelic
  • 225 g sladkor v prahu
  • 75 g sladkorja
  • 165 g mehkega malsa
  • 2 jajci
  • 170 g moke
  • 175 g mareličnega džema

Veja iz marcipana

  • 300 g marcipana
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 5 žlic lešnikovega namaza

Gnezdo iz čokolade

  • 100 g bele čokolade
  • 3 čokoladna jajčka

Zajček iz marcipana

  • 2 špageta
  • 1 žlička soka rdeče pese
  • 100 g belega marcepana
  • 1 beljak
  • 160 g sladkorja v prahu

Čokoladni listki

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička mlete pšenične trave
  • 100 g bele čokolade

Dodatne potrebščine

  • pekač velikosti 21x21 cm
  • papir za peko
  • marmorna plošča (v zamrzovalniku)
  • paletni nož
  • olje za cvrtje
  • papir za peko ali celofanska folija

Sorodni recepti