Opis

Šparglji na žaru s poširanimi jajci

Priprava

  1. Ponev za žar 5 minut segrevamo na močnem ognju. Šparglje položimo na krožnik in prelijemo z 2 žlicama oljčnega olja. Ko je ponev zelo vroča, nanjo položimo šparglje in pečemo približno 5 minut oziroma do mehkega, a naj bojo al dente. Občasno obračamo.
  2. Medtem poširamo jajca. Kozico z 2,5 l vroče vode postavimo na močen ogenj. Primešamo kis in nekaj soli. Zavremo in rahlo zmanjšamo ogenj.
  3. Jajca poširamo v 2 rundah. Eno jajce ubijemo v skodelico. Počasi ga vlijemo v vodo. Ponovimo z drugim jajcem in pazimo, da se ne dotakne prvega.
  4. Previdno poširamo 3 do 4 minute, da beljak zakrkne. Voda naj samo rahlo vre, da se jajca ne bi skuhala do preveč trdega. Dovolj je samo nekaj mehurčkov. Jajci odstranimo z luknjasto lopatko in ju položimo na papirnate brisače. Ponovimo s preostalima jajcema.
  5. Šparglje razdelimo na tople krožnike in na vsakega položimo poširano jajce. Posolimo, popopramo in prelijemo s preostalim oljčnim oljem.

sestavine

  • 300 g špargljev, odstranimo olesenele dele
  • 6 jedilnih žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 3 jedilne žlice belega vinskega kisa
  • 4 zelo svežih jajc
  • sol in sveže mlet črni poper

Sorodni recepti