Špageti z mesnimi kroglicami z rikoto

Špageti z mesnimi kroglicami z rikoto

sestavine

  • 70 g starega kruha brez skorje, ki ste ga namočili v 120 ml mleka
  • 120 g rikote
  • 500 g svinjskega ali telečjega govejega mesa
  • 1 jajce
  • 40 g naribanega parmezana
  • 2-3 žlice naselkljanega peteršilja
  • 1/4 žličke naribanega muškatnega oreščka
  • drobno naribana lupinica ½ limone
  • sol in poper
  • Za omako:
  • 1 manjša čebula ali šalotka, drobno nasekljana
  • 1/4 rdeče paprike (v enem kosu)
  • 150 ml rdečega vina
  • 800 ml paradižnikove mezge
  • 400 ml vode
  • par listov peteršilja
  • par listov zelene in še nekaj za postrežbo jedi
  • 50 ml ekstradeviškega oljčnega olja
  • sol in poper

Priprava

  • Kruh namakajte v mleku 20 minut, potem pa ga z rokami zmečkajte. Dodajte rikoto, mleto meso, jajce, sir, peteršilj, muškatni oreščke, limonovo lupinico, sol in poper ter pregnetite z rokami, da dobimo enakometno maso. Dajte jo v hladilnik za 20-30 minut.
  • V veliki in težki kozici segrejte olje, iz mase oblikujte kroglice in jih popražite, da bodo povsod rjave. Dodajte nasekljano čebulo in jo s kroglicami pražite 1 ali 2 minuti. Kozico deglazirajte z vinom in pokuhajte alkohol (2-3minute). Dodajte mezgo, vodo, zeleno in liste peteršilja, četrtino paprike in ščep soli ter zavrite. Ogenj močno znižajte in pokrito kuhajte 2 uri.  Zeleno, peteršilj in papriko odstranite in dodajte sveže liste.
  • V velikem loncu zavrite vodo in dodajte sol. Špagete skuhajte na zob in jih odcedite v kozico s kroglicami, dodajte pa še malenkost vode od kuhanja testenin. Rahlo premešajte, da ne razbijete kroglic. Postrežite vroče

Sorodni recepti

Poglej vse