SOLATA Z RAKI IN RDEČO POMARANČO

SOLATA Z RAKI IN RDEČO POMARANČO

Opis

SOLATA Z RAKI IN RDEČO POMARANČO

Priprava

RAK

 1. Najprej stehtajte rake. Nato jih za dve uri dajte v zamrzovalnik. Ko dve uri potečeta, rake vzemite iz zamrzovalnika in jih dajte v velik lonec, zalijte s toplo vodo in dodajte eno jedilno žlico soli na vsakih 1,2 litrov vode. (Rake lahko skuhate v morski vodi, a ne dodajajte soli). Naj zavrejo, nato ogenj zmanjšajte, da rahlo vrejo na zmernem ognju 20 minut za 450 g .
 2. Odlijte približno dve tretjini vode, pokrijte s pokrovko in kuhajte še šest minut. Preverite, ali je rak skuhan, tako da ga s kuhinjsko rokavico ali brisačko dvignete iz posode. Nato ga nežno stresajte blizu ušesa – ne smete slišati, kako se preliva tekočina. Raka odstranite in ga pustite, da se ohladi.
 3. Ko je rak ohlajen, odstranite velike klešče in jih zdrobite (s težko utežjo ali drobilcem orehov), nato z ročajem jedilne žlice odstranite vsak košček mesa. Oklep obdržite, če bi radi v njem postregli meso, sicer ga zavrzite. Rakov trup obrnite navzdol in osrednji del potegnite ven. Odstranite škrge, znane kot „mrtvečevi prsti“, ki so dolge približno 4 cm. Odstranite vso lepo rjavo meso in ga dodajte belemu mesu iz klešč. Meso lahko uporabite takoj ali ga zamrznete za kasnejšo uporabo.

SOLATA

 1. Najprej narežite pomaranče: na vrhu in spodnjem delu pomaranče odrežite rezino. Nato pomarančo postavite na desko za rezanje in z majhnim ostrim nožem sledite obliki pomaranče, tako odrežete trak olupka od vrha do dna. Nadaljujte okrog pomaranče, dokler ne odstranite vsega olupka. Pomarančo držite nad skledo, nato jo del odrežite, tako da nož postavite med del pomaranče in vmesno membrano.
 2. Režite do sredine pomaranče, a ne prerežite mebrane. Zarežite še na drugi strani dela, ob drugi membrani, da dobite popoln del, brez membrane. Ponovite na ostalih pomarančah, nato iz kosov olupka in notranje mebrane nad posodo iztisnite sok.
 3. V skledo dodajte rakovo meso, čebulo in avokado ter rahlo pretresite. Pokapajte z olivnim oljem in kisom, potem dodajte nasekljana zelišča ter začinite s soljo in poprom. Spet pretresite, rahlo, da ne razkosate delov pomaranče.
 4. Na vsak krožnik stresite nekaj solatnih listov, ali pa vse skupaj dajte na večji krožnik, pokapajte z olivnim oljem, nato z žlico dodajte solato z rakovim mesom in rdečo pomarančo ter postrezite.

sestavine

 • 3 rdeče pomaranče (če ni sezone zanje, uporabite navadne)
 • 400 g kuhanega rakovega mesa
 • 1 majhna rdeča čebula, olupljena in narezana na tanke rezine
 • 2 zrela avokada, prerezana na pol, izkoščičena, olupljena in narezana na centimetrske kocke
 • 50 ml estra deviškega olivnega olja, dodatno olje za postrežbo
 • 1 jedilna žlica šerijevega kisa
 • 2 jedilni žlici nasekljanega kopra (če nimate kopra, lahko uporabite nasekljane liste koriandra ali petešilj)
 • sol in sveže mleti črni poper po okusu
 • nekaj pesti solatnih listov za postrežbo

Sorodni recepti