Opis

Solata s skušo in slanino

Priprava

  1. Žar segrejemo na srednjo temperaturo. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  2. Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. Damo jih v majhno skledo z belim vinskim kisom in damo na stran za 10 minut ter jih občasno premešamo. S tem odstranimo ostrino čebule in jo nekoliko zmehčamo.
  3. Krompir kuhamo 15 minut v globoki in dobro osoljeni vodi, dokler se ne zmehča. Slanino položimo plosko na pekač in jo do hrustljavega pečemo 10 minut.
  4. Celi dimljeni skuši odstranimo kožo. Meso ribe v večjih kosih nastrgamo s kosti v skledo.
  5. Medtem ko se krompir kuha in slanina peče, pripravimo preliv. Gorčico damo v drugo skledo. Na hitro operemo kapre in jih dodamo gorčici. Dolijemo beli vinski kis, nekaj popra in malce več olivnega olja. Premešamo.
  6. Sesekljamo koper in ga polovico dodamo v preliv, polovico pa v skledo s skušo. Zmehčano čebulo odstranimo iz kisa in jo dodamo prelivu.
  7. Ko je krompir mehak (prebodemo ga z nožem), ga odcedimo in narežemo na polovice, olupek pa pustimo. Nato ga stresemo v preliv, da ga popije. Zmešamo in z žlico nadevamo čez skušo.
  8. Ko je slanina hrustljava, jo natrgamo na 4 cm velike kvadrate in jo posipamo čez solato ter vse skupaj premešamo.

Nasvet o receptu

Krompir najbolje vsrka preliv, kadar je še topel.

sestavine

Za solato

  • 1 čebula, majhna in sladka
  • 3 žlice vinskega kisa
  • 500 g majhnih krompirjev za solato

Za preliv

  • 2 čajni žlički dijonske gorčice
  • 1 zvrhana čajna žlička kaper
  • 2 žlici vinskega kisa
  • 6 žlic olivnega olja
  • 4 košate vejice kopra

Za ribo

  • 6 tankih rezin dimljene slanine
  • 2 celi dimljeni skuši (ali 4 fileji)

Sorodni recepti