Opis

Slivova narobe torta

Priprava

  1. Pečico ogrejemo na 175 °c. V 25 cm veliki litoželezni kozici na nizkem ognju stopimo 4 žlice masla z rjavim sladkorjem. Z vilicami zmešamo v gladko maso. Odstavimo z ognja.
  2. Polovičke sliv (3 mm debele rezine) položimo s prerezanim delom navzdol na delovno površino. Vsako rezino premestimo v kozico in začenši pri zunanjem robu oblikujemo koncentrične kroge, ki jih končamo v sredini (rezine naj prekrivajo druga drugo).
  3. V skledi mešalnika z lopatko zmešamo preostalih 110 g masla s kristalnim sladkorjem pri srednje visoki hitrosti, dokler zmes ne postane lahka in puhasta. V majhni skledi stepemo rumenjake in vaniljo ter dodamo mešanico z maslom. V drugi majhni skledi zmešamo moko, pecilni prašek in sol. Z mešalnikom na nizki hitrosti maslu dodamo mešanico z moko in pinjencem v treh porcijah, pri čemer naj bo mešanica z moko zadnja. Dobro zmešamo. Testo premestimo v široko skledo.
  4. V čisti skledi mešalnika z metlico pri srednje visoki hitrosti zmešamo beljake, dokler ne dobimo mehkih grudic, približno 2 minuti. Vmešamo eno tretjino beljakov. Nežno vmešamo preostale beljake, dokler se ne združijo z maso. Čez slive prelijemo maso in jo enakomerno porazdelimo z lopatko.
  5. Pečemo, dokler vrh ne postane rjav in se malce pogrezne, ko ga v sredini rahlo pritisnemo (ko s palčko preverimo zapečenost notranjosti, na njej ne sme biti mokrega testa); 50 minut do 1 ure. Kozico premestimo na rešetko in pustimo stati 20 minut, da se ohladi. Torto zvrnemo na servirni krožnik in pustimo, da se popolnoma ohladi pred serviranjem.

* Kuharjeve opombe: Če nimamo 25 cm velike litoželezne kozice, lahko uporabimo 23 x 5 cm velik okrogel pekač za torte. Rezine sliv v koncentričnem krogu, ki ga oblikujemo v pekaču, zložimo čim bližje skupaj, saj se bodo med pečenjem skrčile.

sestavine

  • 3/4 skodelice zmehčanega neslanega masla
  • 3/4 skodelice svetlo rjavega sladkorja
  • 5 do 7 sliv, odvisno od velikosti, prepolovljene in brez koščic
  • 1 skodelica kristalnega sladkorja
  • 2 veliki jajci sobne temperature, rumenjaki in beljaki ločeni
  • 1 čajna žlička čistega vaniljevega izvlečka
  • 1 1/2 skodelice nebeljene večnamenske moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1 čajna žlička soli
  • 1/2 skodelice pinjenca sobne temperature

Sorodni recepti