Slastna nadevana porchetta z neverjetno domačo omako

Ta recept za slastno svinjsko pečenko vas bo pustil brez besed. Zunaj hrustljava, nadev pa je iz koromača in jeter, zato je pečenka popolno nedeljsko kosilo.

Pečico segrejemo na 220 ºC oziroma plinsko na stopnjo 7. Svinjino položimo na desko s kožo navzdol, nato jo natremo z dobrim ščepom soli in popra.

Za nadev drobno narežemo čebulo in listke žajblja. Na srednjem ognju v ponvi segrejemo oljčno olje in maslo, nato dodamo čebulo, žajbljeve listke, pinjole, semena koromača ter ščep soli in popra. Pražimo 25 do 30 minut oziroma, dokler se čebula ne zmehča in malce pozlati. Občasno premešamo. V skledo damo rozine in desertno vino ter pustimo, da rozine vpijejo vin santo. Kruh narežemo na rezine in jih zlato popečemo, nato jih natremo s česnom in rožmarinom ter drobno nasekljamo. 

Jetra grobo nasekljamo in jih vmešamo v ponev. Ogenj nastavimo na srednje močnega in vmešamo namočene rozine v vin santu, nasekljan kruh in limonovo lupinico ter dobro začinimo. Prestavimo v skledo in pustimo, da se ohladi.

Ohlajeno mešanico z rokami stisnemo in položimo na sredino svinjine. Ostrigo držimo tako, da je zakrivljena stran obrnjena proti rezalni deski. Poiščemo povezavo med zgornjo in spodnjo lupino, nato v režo potisnemo nož za ostrige in školjko odpremo. Včasih je to težko in moramo uporabiti silo, zato previdno! Meso ostrig vtisnemo v nadev in pokapamo z morebitnimi sokovi. Po vrhu drobno naribamo parmezan, nato začnemo svinjino tesno zvijati na krajšem koncu. Zvito meso tesno zvežemo s šestimi nitmi vrvice. Nato ga pokapamo z oljčnim oljem, dobro začinimo in dobro natremo vso kožo. Tako bo postala slastno hrustljava.

Svinjino položimo na velik pekač in jo damo v pečico za 30 do 40 minut oziroma za tako dolgo, da se koža hrustljavo zapeče. Medtem prepolovimo jabolka in korenje, čebulo narežemo na četrtine.

Svinjsko pečenko vzamemo iz pečice ter jo podložimo z jabolki in zelenjavo. Nato jo vrnemo v pečico in temperaturo zmanjšamo na 180 ºC/plin na 4. Pečemo še eno uro in pol oziroma tako dolgo, da se meso mehko speče. Porchetto prestavimo na desko in jo pustimo počivati 30 minut. Pekač damo na štedilnik na srednji ogenj. Vmešamo moko in mešamo, da postrgamo zapečene dele z dna pekača. Vlijemo jušno osnovo in pustimo, da zavre. Kuhamo pet minut oziroma tako dolgo, da dobimo ravno prav gosto omako. Občasno premešamo. Omako precedimo skozi cedilo. Pomagamo si z žlico, da skozi iztisnemo vse slastne sokove. Zelenjavo iz cedila zavržemo.

S pečenke odstranimo vrvico in jo razrežemo. Postrežemo z domačo omako, pečenim krompirjem, kodrastim ohrovtom in jabolčno čežano. 

sestavine

  • Sestavine5 kg kakovostne svinjine brez kosti (ledja in potrebušina) okrog 38 cm s kožo (prosite mesarja naj vam zareže kožo v polcentimetrskih razmikih) morska sol in sveže mleti črni poper 3 jabolka 4 korenčki 2 rdeči čebuli 2 zvrhani žlici bele moke 500 ml bio jušne piščančje osnoveNadev oljčno olje 1 košček neslanega masla 75 g pinjol 1 zvrhana žlička semen koromača 75 g rozin 250 ml vin santa 150 g rozin 170 g kruha iz kislega testa 1 strok česna razpolovljen 2 vejici svežega rožmarina lupinica 1 limone 8 svežih ostrig 30 g parmezana 4 velike rdeče čebule olupljene šopek svežega žajblja potrgamo listke

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse