Slani karamelni kolački

Slani karamelni kolački

Opis

1. Pečico segrejemo na 170 °C.

2. Najprej pripravimo slano karamelno kremo. Sladkor damo v kozico in jo postavimo na srednji ogenj. Počakamo, da se segreje. Ko postane vroča, bomo opazili, da se sladkor začenja topiti in karamelizirati ob robovih.

3. Kozico nagibamo ali nežno stresemo, dokler se sladkor ne obarva zlato rjavo in je gladek ter sijoč. Morda boste morali zmes malce premešati z leseno žlico, da se znebite grudic. Umešamo maslo in smetano ter mešamo, dokler zmes ni spet gladka. Mešati moramo približno minuto. Solimo in odstavimo z ognja.

4. Pripravimo kolačke. Dvanajst papirčkov postavimo v model za mafine. V skledo damo moko, koruzno moko in pecilni prašek ter umešamo sladkor in sol. Nato pa še maslo. Mleko, vaniljo in jajca damo v drugo posodo in premešamo. Zmes dodamo suhim sestavinam in vse premešamo z leseno žlico.

5. Vsak papirček napolnimo do dveh tretjin ali treh četrtin. Nato jih damo v pečico in pečemo približno 20 do 25 minut, dokler sredica ni pečena.

Ko s prstom nežno pritisnete na sredino, morajo biti kolački prožni. Kolačke vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.

6. Ko se kolački hladijo, pripravimo slan karamelni preliv. Vse sestavine damo v skledo in dodamo 175 g slane karamelne omake. Preostanek omake prihranimo za pozneje. Meljemo 10 do 20 sekund, dokler ne dobimo rahle zmesi. Postavimo na stran.

6. Ko se kolački ohladijo, z majhnim ostrim nožem izrežemo sredico vsakega kolačka, ki so veliki približno 12 centimetrov. Zavržemo ali pojemo izrezane kose, nato pa vdolbinice nadevamo s preostalo karamelno kremo.

7. Slan karamelni preliv damo v dresirno vrečko in ga nanesemo na vsak kolaček. S preostalo karamelno kremo okrasimo vrhove kolačkov.


1. Pečico segrejemo na 170 °C.

2. Najprej pripravimo slano karamelno kremo. Sladkor damo v kozico in jo postavimo na srednji ogenj. Počakamo, da se segreje. Ko postane vroča, bomo opazili, da se sladkor začenja topiti in karamelizirati ob robovih.

3. Kozico nagibamo ali nežno stresemo, dokler se sladkor ne obarva zlato rjavo in je gladek ter sijoč. Morda boste morali zmes malce premešati z leseno žlico, da se znebite grudic. Umešamo maslo in smetano ter mešamo, dokler zmes ni spet gladka. Mešati moramo približno minuto. Solimo in odstavimo z ognja.

4. Pripravimo kolačke. Dvanajst papirčkov postavimo v model za mafine. V skledo damo moko, koruzno moko in pecilni prašek ter umešamo sladkor in sol. Nato pa še maslo. Mleko, vaniljo in jajca damo v drugo posodo in premešamo. Zmes dodamo suhim sestavinam in vse premešamo z leseno žlico.

5. Vsak papirček napolnimo do dveh tretjin ali treh četrtin. Nato jih damo v pečico in pečemo približno 20 do 25 minut, dokler sredica ni pečena.

Ko s prstom nežno pritisnete na sredino, morajo biti kolački prožni. Kolačke vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo.

6. Ko se kolački hladijo, pripravimo slan karamelni preliv. Vse sestavine damo v skledo in dodamo 175 g slane karamelne omake. Preostanek omake prihranimo za pozneje. Meljemo 10 do 20 sekund, dokler ne dobimo rahle zmesi. Postavimo na stran.

6. Ko se kolački ohladijo, z majhnim ostrim nožem izrežemo sredico vsakega kolačka, ki so veliki približno 12 centimetrov. Zavržemo ali pojemo izrezane kose, nato pa vdolbinice nadevamo s preostalo karamelno kremo.

7. Slan karamelni preliv damo v dresirno vrečko in ga nanesemo na vsak kolaček. S preostalo karamelno kremo okrasimo vrhove kolačkov.

sestavine

Za kolačke

  • 150 g moke
  • 25 g koruzne moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 150 g navadnega kristalnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 100 g masla v koščkih
  • 100 ml mleka
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 2 jajci

Za slano karamelno kremo

  • 225 g sladkorja v prahu
  • 75 g masla
  • 100 ml polnomastne smetane
  • 1 žlička soli

Za slan karamelni preliv

  • 475 g sladkorja v prahu
  • 200 g masla na sobni temperaturi
  • 1/4 žličke soli
  • 0.5 žličke vanilijevega ekstrakta

Sorodni recepti