Slana pita (quiche) s porom in sirom stilton

sestavine

  • Za testo:
  • 225 g navadne moke
  • 125 g masla
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica vode
  • Za polnilo:
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 pora, tanko narezana
  • 2 stebla zelene, tanko narezana
  • 4 jajca
  • 450 ml polnomastne smetane
  • 150 g sira stilton, grobo naribanega
  • 2 žlici nasekljanega peteršilja
  • Sol in sveže mlet črn poper

Priprava

  • Pečico segrejemo na 200 °C. Potrebujemo 28 cm velik pekač z odstranljivim dnom (najbolje valovit)
  • Za testo damo moko in maslo v kuhinjski robo ter mešamo, dokler zmes ne zgleda kot krušne drobtine. Dodamo jajce in vodo ter znova zmešamo, dokler ne dobimo gladko kroglico iz testa. Povaljamo na rahlo pomokani delovni površini in s testom obložimo 28 cm globok pekač z odstranljivim dnom. Del okrog vrha malce zavihamo, spodnji del pa prepikamo z vilicami. Položimo hladilnik za 15 minut.
  • Obložimo s papirjem za peko in fižolom ter pečemo 15 minut. Odstranimo fižol in papir ter znova damo v pečico za 5–10 minut ali dokler ni ravno kuhano ter blede zlatorjave barve. Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 °C.
  • Za nadev segrejemo olje v široki ponvi, dodamo por in zeleno ter nekaj minut pražimo na velikem ognju.
  • Zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo približno 25 minut ali dokler se zelenjava popolnoma ne zmehča. Odstranimo pokrov, povečamo ogenj in pražimo eno minuto, da pokuhamo odvečno vodo.
  • V kozarcu skupaj stepemo jajca in smetano ter začinimo s soljo in poprom.
  • Zmehčan por in zeleno damo v ovoj iz testa, posujemo s sirom in peteršiljem ter začinimo s soljo in poprom. Prelijemo čez smetano.
  • Pečemo približno 35–40 minut ali do zlatorjave barve in damo na vrh. Pustimo stati 5–10 minut, preden vzamemo ven.
  • Nasvet o receptu
  • Jed lahko pripravimo do 8 ur vnaprej in znova pogrejemo ali zamrznemo; osnovo testa lahko vnaprej skuhamo in zamrznemo.

Sorodni recepti

Poglej vse