Sladoledni mozaik

Priprava:

Margarino damo v srednje velik lonec in jo stopimo.

Ko se margarina počasi topi, dodamo kristalni sladkor.

Ko se margarina povsem stopi, dodamo kakav in dobro premešamo.

V ločeno ponev damo orehe in lešnike ter jih pražimo, dokler malce ne porjavijo.

Da bi kekse lažje zdrobili, jih damo v zamrzovalno vrečko. Zapremo jo z roko in po keksih udarjamo z valjarjem za testo. Pazimo, da jih ne zdrobimo v prah. Po želji jih lahko razlomimo z rokami.  

Zdrobljene kekse dodamo kakavovi mešanici in premešamo. Dodamo pražene orehe in lešnike. Počakamo, da se zmes malo ohladi.

Na ravno podlago razgrnemo plastično folijo in jo malce pokapamo z vodo.

Na folijo damo mlačno mešanico in jo z roko razporedimo v obliko kvadrata, ki naj ne bo pretanka. Da se nam mešanica ne bi prijemala na roke, ko to počnemo, jih malo zmočimo.  

Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika in ločimo del s pistacijami in del s kajmakom.

Na pripravljeno podlago iz keksov in oreškov hitro razporedimo rezine sladoleda s kajmakom, vendar ob robu pustimo za dva prsta prostora.

S pomočjo folije piškotno plast ovijemo preko sladoleda (sladoled ostane na sredini) in zvijemo v rulado. Pri tem pazimo, da plastična folija ne ostane med plastmi mozaika.

Folijo tesno ovijemo okrog sladolednega mozaika in ga damo v zamrzovalnik, preden se sladoled stopi, za najmanj šest ur.

Zamrznjeni sladoledni mozaik vzamemo iz zamrzovalnika, narežemo na rezine in postrežemo. Po želji ga lahko okrasimo s prepolovljenimi jagodami.

sestavine

  • Sestavine0.5 zavitka margarine 1 skodelica kristalnega sladkorja 0.5 skodelice kakava 1 zavitek keksov petit beurre 0.5 skodelice lešnikov 0.5 skodelice orehov 1 škatla turškega pistacijevega sladoleda (belega)Okras6 jagod

Priprava