Sladoled s čokoladnimi in lešnikovimi pralinami

Sladoled s čokoladnimi in lešnikovimi pralinami

Opis

Priprava

1. Najprej pripravimo praline. Pekač prekrijemo s peki papirjem. Sladkor stresemo v ponev in lešnike stresemo na sladkor. Sladkor enakomerno karameliziramo na srednjem ognju, ponev pa pri tem ne stresamo, temveč nagibamo. Segrevamo, dokler se sladkor povsem ne stopi in obarva zlato. Ponev potresemo, da lešnike prekrije karamel.

2. Lešnike s karamelom stresemo v pripravljen pekač in počakamo, da se povsem ohladijo. Nato z rokami nadrobimo praline, jih stresemo v multipraktik ter meljemo, dokler niso podobne večjim krušnim drobtinam.

3. Zdaj pripravimo sladoled. Smetano stepemo ravno toliko, da obdrži obliko. Pospravimo jo v hladilnik. V manjši posodi zmešamo sladkor in 200 ml vode ter mešamo na srednjem ognju, dokler se sladkor povsem ne stopi. Umaknemo žlico in sirup segrevamo do temperature 106 do 113 °C. Takrat bo videti gost in sirupast, če pa vanj pomočimo kovinsko žlico, se zadnje kapljice sirupa oblikujejo v tanke niti.

4. Rumenjake damo v posodo multipraktika in jih stepamo, dokler niso blede barve in rahli. Ko je sirup dovolj segret, ga počasi in postopoma dodajamo rumenjakom ter medtem mešamo. Ko dodamo ves sirup, pospešimo mešanje, dodamo vaniljo in mešamo, dokler ne dobimo goste in blede ter kompaktne pene.

5. Medtem ko stepamo jajčno peno, damo čokolado v ognjevarno posodo nad kozico z vodo na srednjem ognju. Vodo zavremo, nato pa odstavimo in pustimo, da se čokolada počasi stopi. Malo naj se ohladi, nato pa čokoladi dodamo malo pene in hitro mešamo. Dodamo še in zmes dobro premešamo. Dodamo ne povsem stepeni smetani. Zmes damo v posodo za zamrzovanje, pokrijemo in pospravimo v zamrzovalnik.

6. Po uri in pol, ko se sladoled skoraj strdi, vmešamo tri četrtine pralin in damo nazaj v zamrzovalnik za šest ur ali celo noč. Preden postrežemo, preostanek pralin potresemo po vrhu.

sestavine

Sestavine za praline

  • 100 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 100 g lešnikov

Za sladoled

  • 600 ml polnomastne smetane
  • 100 g navadnega kristalnega sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 150 ml temne čokolade (s 55 do 70-% vsebnostjo kakava)

Sorodni recepti