Sladoled s čokolado in karamelno kremo

Priprava

1. Pečico segrejemo na 180 °C/ventilatorsko na 160 °C/plinsko nastavimo na 4. Namastimo dva tortna modla premera 18 cm in ju obložimo s papirjem za peko.

2. Čokolado damo v veliko ognjevarno posodo in jo postavimo nad kozico z vrelo vodo. Občasno premešamo, dokler se čokolada ne stopi, nato skledo odstavimo. Z električnim mešalnikom v veliki skledi penasto umešamo maslo.

3. V majhni skledi stepamo jajca nekaj sekund, nato jih dodamo v penasto maslo, pri čemer ves čas stepamo. Nato vmešamo kavni ekstrakt in stopljeno maslo. Čez presejemo moko s pecilnim praškom ter previdno zmešamo v gladko testo.

4. Testo enakomerno razdelimo v modla in pečemo 25-30 minut oziroma tako dolgo, da je biskvit prožen na dotik, zobotrebec, ki smo ga zapičili na sredino biskvita, pa mora biti čist in suh, ko ga izvlečemo. Biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se na rešetki hladi okrog deset minut, nato z majhnim ostrim nožem zarežemo med obodom modla in robom biskvita. Previdno vzamemo biskvit iz modlov ter ga pustimo, da se na rešetki povsem ohladi.

5. Enega od modlov dobro umijemo in povsem obložimo z dvema plastema plastične folije. Napolnimo ga s sladoledom in z žlico v spiralah vmešamo dulce de leche. Nato pokrijemo še z eno plastjo plastične folije ter vse skupaj postavimo v zamrzovalnik za okrog pol ure, da sladoled povsem zamrzne.

6. Pred postrežbo sestavimo sladoledno torto. Na pladenj ali stojalo položimo plast biskvita. Sladoled previdno vzamemo iz modla, odlepimo plastično folijo in ga položimo na biskvit kot naslednjo plast. Zadnja plast je spet biskvit. Potresemo s kakavom v prahu in postrežemo, preden se sladoled stopi. 

sestavine

  • Sestavine100 g temne čokolade kapljice ali razlomljene 175 g masla zmehčanega in še nekaj za namastitev 175 g sladkorja 3 jajca 1 žlička kavne esence 175 g bele moke 2 žlički pecilnega praška 400 ml kakovostnega vanilijevega sladoleda 200 g dulce de leche kakav v prahu presejan

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse