Sladoled iz buče, turškega medu in tahinija

sestavine

  • Sladoled iz tahinija:
  • 450 ml mleka
  • 6 g rumenjakov
  • 70 g sladkorja
  • 2 žlici tahinija
  • Buča in turški med z orehi:
  • 150 g sladkornega snega
  • 150 g koruznega škroba
  • 750 g kandirane začinjene buče, zmečkane
  • 450 ml sladkornega sirupa
  • 300 g finega zdroba
  • 300 ml vode
  • 100 g neslanega masla
  • 60 g orehov, popečenih in grobo sesekljanih
  • Biskvit za simit:
  • 40 g mleka
  • 60 g sladkorja
  • 25 g trimolina
  • 85 g neslanega masla
  • 20 g navadne moke
  • 50 g belih sezamovih semen
  • 50 g črnih sezamovih semen
  • Prah iz pomarančnih cvetov:
  • 400 g maltodekstrina (maltosec)
  • 50 ml vode iz pomarančnih cvetov 
  • 80 g sladkorja v prahu, presejanega

Priprava

  • Čas ohlajevanja: 3–4 ure
  • Čas zamrzovanja: čez noč
  • Z receptom pričnite en dan prej.
  • Za sladoled s tahinijem običajno v restavraciji pripravim angleško kremo s termomešalnikom Thermomix. Mleko, rumenjake in sladkor damo v termomešalnik Thermomix in pri 80 °C mešamo 7 minut pri hitrosti 4. Ko čas poteče, mešamo 5 sekund na hitrosti 5, nato skozi fino sito presejemo v vrč, ohladimo in postavimo v hladilnik za 2–3 ure, dokler se ne ohladi.
  • Za pripravo angleške kreme na staromoden način zavremo mleko in ga damo na stran. Rumenjake in sladkor stepemo, da postanejo gosti in bledi, nato počasi vlijemo vroče mleko in neprestano mešamo. Mešanico znova damo v ponev in postavimo na srednji ogenj. Ob neprestanem mešanju kuhamo, dokler mešanica ne doseže 80 °C. Angleško kremo nato premestimo v mešalnik in mešamo 10 sekund. Skozi fino sito presejemo v vrč, ohladimo in postavimo v hladilnik za 2–3 ure, dokler se ne ohladi.
  • Angleško kremo premestimo v sladoledni aparat. Dodamo tahini in mešamo v skladu s proizvajalčevimi navodili. Čez noč zamrznemo ali dokler ne postane trdo.
  • Za turški med z bučo obložimo 20 cm x 30 cm velik pekač s papirjem za peko. V skledi zmešamo sladkorni sneg in škrob, nato damo v cedilo ter pekač močno posipamo z zmesjo. Tako se turški med ne bo prijemal med rezanjem. Bučo, sirup in vodo damo v kozico z debelim dnom ter jo postavimo na srednji ogenj. Občasno mešamo, dokler ne zavre. Vmešamo zdrob in ob pogostem mešanju kuhamo 5–8 minut ali dokler se mešanica ne zgosti in postane gladka. Premestimo v stoječi mešalnik z lopatko in mešamo 1 minuto ali dokler ni gladko. Z vklopljenim mešalnikom postopoma dodajamo maslo in še naprej mešamo, dokler se mešanica ne ohladi. Na koncu dodamo orehe in zmešamo (zmesi ne smemo preveč zdrobiti). Mešanico zlijemo na pripravljen pekač in jo enakomerno porazdelimo. Vrhnji del močno posipamo z mešanico sladkornega snega in damo v hladilnik za 3–4 ure ali dokler se ne strdi.
  • Za biskvit za simit segrejemo pečico na 170 °C. V kozico damo mleko, sladkor, glukozo in maslo ter na srednjem ognju zavremo. Vremo, dokler mešanica ne doseže temperature 106 °C na termometru. Odstavimo z ognja, dodamo moko in sezamova semena ter dobro premešamo. Mešanico zlijemo na pekač in postavimo v hladilnik za vsaj 30–60 minut ali dokler se ne strdi. Pečemo 8–10 minut ali do zlatega. Pustimo, da se ohladi, nato nalomimo na kose.
  • Za prah iz pomarančnih cvetov damo vse sestavine v skledo in jih z rokami premešamo, dokler ne dobimo prahu.
  • Postrežemo tako, da turški med narežemo na 4 cm velike kocke in v vsako skledo na sredino položimo en kos. Biskvit za simit položimo stran od sredine, na sredino damo kepico sladoleda in posipamo s pomarančnim prahom. Takoj postrežemo.
  • Opombe
  • Sladkorni sneg je kombinacija sladkorja v prahu, koruznega škroba, rastlinske maščobe in dekstroze. Priljubljen je pri pekih in slaščičarjih, saj se na pečenem pecivu ne raztopi. Na voljo v trgovinah za peko in delikatesnih trgovinah.
  • Za sladkorni sirup v kozici zmešamo sladkor in vodo v razmerju 2:1 in mešamo nad majhnim ognjem, dokler se sladkor ne raztopi. Zavremo, odstavimo z ognja, ohladimo in ga postavimo v hladilnik, dokler ga znova ne potrebujemo.
  • Trimolin poznamo tudi kot invertni sladkor. Ta gost sirup dobimo z dodajanjem kisline sladkornemu sirupu. V primerjavi s saharozo je slajši, ne izgublja toliko vlage in je manj verjetno, da bo kristaliziral, zaradi česar je odličen za pripravljanje sladoledov, sorbetov in slaščic. Na voljo v pekarskih trgovinah in trgovinah s posebno hrano. Lahko ga naredimo tudi sami tako, da v kozici zmešamo 3 kg sladkorja z 1 litrom vode in 3–4 g citronske kisline. Zavremo, nato ohladimo.
  • Maltosec poznamo tudi kot maltodekstrin. Gre za prah iz tapioke. Vpija maščobe in jih pretvarja v pasto ali prah, uporablja pa se tudi kot sredstvo za povečanje prostornine in za stabilizacijo sestavin z visoko vsebnostjo maščob. Na voljo v trgovinah s posebno hrano.

Sorodni recepti

Poglej vse