Sladoled booza

sestavine

  • ½ čajna žlička kroglic iz mastike
  • 250 g sladkorja v prahu
  • 500 ml (2 skodelici) mleka
  • 250 g korenine orhideje v prahu (sahleb)
  • 2 žlici vode iz pomarančnih cvetov 
  • 3 litri tekočega dušika
  • 100 g crème fraîche
  • Čokoladna meta ali listi običajne mete, za postrežbo
  • Zdrob iz jagod in libanonskega kuskusa:
  • rastlinsko olje, za cvrtje
  • 150 g kuhanega libanonskega kuskusa
  • Sladkor v prahu za posip
  • 80 g dehidriranih jagod
  • 50 g pistacij
  • 40 g ruja (glejte opombo)
  • 30 g pokajočih bonbonov z okusom jagode

Priprava

  • Z receptom pričnite en dan prej.
  • Z možnarjem in tolkačem v prah zdrobimo mastiko in ½ čajne žličke sladkorja v prahu, nato damo v srednje veliko kozico. Dodamo preostali sladkor, mleko in sahlab. Damo na srednji ogenj in med neprestanim mešanjem kuhamo 10–15 minut ali dokler ni gladko in gosto. Dodamo vodo s pomarančnimi cvetovi in dobro premešamo. Sladoled iz sahlaba enakomerno razdelimo v dve skledi in postavimo v hladilnik za približno 30 minut, da se ohladi.
  • V cvrtniku ali globoki kozici segrejemo olje na 160 °C. Kuhan kuskus med občasnim mešanjem cvremo 3–4 minute ali do zlate barve. Osušimo na papirnati brisači in rahlo posipamo s sladkorjem v prahu. Kuskus damo v možnar in ga na grobo stolčemo. Dodamo jagode in pistacije ter še naprej tolčemo, dokler ni vse zdrobljeno in zmešano. Dodamo ruj in pokajoče bonbone ter zmešamo. Premestimo v skledo in damo na stran.
  • Za sladoled iz hladilnika vzamemo osnovo sladoleda iz sahleba in jo položimo v možnar. Tolčemo 5–10 minut ali dokler ne dobimo gladke konsistence. Počasi dodajamo tekoči dušik, žlico za žlico. Delamo hitro, saj tekoči dušik hitro izhlapi, in še naprej tolčemo, dokler sladoled ne zamrzne. Dodamo crème fraîche in dobro premešamo.
  • Kepico sladoleda damo na zdrob iz jagod in libanonskega kuskusa ter jo povaljamo, da bo enakomerno prekrita. Okrašeno s čokoladno meto postrežemo takoj.
  • Opomba
  • Kroglice iz mastike so posušena smola drevesa mastike in jih najdemo v trgovinah s posebno prehrano.
  • Sahlab je mleta korenina orhideje in je na voljo v trgovinah s posebno prehrano.
  • Čokoladna meta je vrsta mete, ki je neverjetno podobna okusu čokolade. Na voljo je v vrtnarskih centrih.
  • Moghrabieh je velika vrsta kuskusa, ki mu pravimo tudi izraelski (ali libanonski) kuskus ali biserni kuskus. Za 150 g kuhanega kuskusa potrebujemo 50–60 g suhega.

Sorodni recepti

Poglej vse