Sladka jabolka

Sladka jabolka

Opis

Priprava

Belo vino s sladkorjem, cimetovima palčkama in zvezdastim janežem zavremo, nato zmanjšamo ogenj. Vaniljev strok vzdolžno prepolovimo, postrgamo sredico in strok damo v vino. Jabolka olupimo in odstranimo pečke. V vinu (ne sme vreti) jih kuhamo okrog 25 minut do mehkega. Nato pustimo, da se malce ohladijo v tekočini. Poberemo jih iz vina in jih osušimo s papirno brisačo.

Pečico segrejemo na 180 ºC. Listnato testo narežemo na pet trakov, širokih dva centimetra. S trakovi testa od vrha do dna povsem prekrijemo jabolka. Konce vtaknemo v luknje na dnu in vrhu jabolk. Jabolka damo na namaščen pekač in jih premažemo z jajčno mešanico. Pečemo jih okrog 35 minut, dokler ni testo zlatorjavo in hrustljavo. Medtem vino, v katerem smo kuhali jabolka, zavremo z marelično marmelado. Jabolka vzamemo iz pečice, jih potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z vinom z marelično marmelado. Jabolka okrasimo z meto.

sestavine

Sestavine

  • 1 steklenica belega vina
  • 200 g sladkor
  • 2 palčki cimeta
  • 1 zvezdasti janež
  • 1 strok vanilje
  • 4 jabolka jonagold
  • 5 trakovi listnatega testa
  • 2 žlici marelične marmelade
  • 4 vejice mete

Drugo

  • papir za peko
  • 1 rumenjak z malce smetane za premaz testa
  • Sladkor v prahu za posip
  • pekač

Sorodni recepti