Skuša s hrustljavo kožo z azijskim prelivom

Skuša s hrustljavo kožo z azijskim prelivom

Opis

Priprava:

Žar ponev dobro segrejemo na močnem ognju. Riž stresemo v kozico z dvema skodelicama vrele vode in ščepcem soli. Zavremo na močnem ognju, nato pa ogenj zmanjšamo, riž pokrijemo in kuhamo 7 do 8 minut.

Na zelo vročo žar ponev položimo filete skuše s kožo navzdol (morda boste to morali opraviti v več rundah). Ribe z lopatko pritisnemo ob ponev. Potresemo s ščepcem soli in popra ter čez naribamo lupino ene limone. Ogenj zmanjšamo do srednjega in pečemo toliko časa, da je skupni čas pečenja približno 8 minut.

Medtem pripravimo preliv. V skledico fino naribamo česen, ingver, mlado čebulo in čili. Naribamo še lupino limete in premešamo, dobiti moramo kašico. Dodamo natrgane liste koriandra, sezamovo olje, sojino omako, med in sok limet. Na koncu dobro poškropimo z ekstra deviškim oljčnim oljem in pokusimo - dobiti moramo lepo ravnotežje sladkega, kislega, pekočega in aromatičnega.

Preverimo ribe, ki morajo biti temne na strani s kožo. Previdno jih obrnemo ter popečemo še nekaj sekund. Preverimo riž; do zdaj bi že moral vpiti vso vodo. Riž razdelimo na krožnike, na vsak kupček položimo kos skuše, nato pa prelijemo s čudovitim prelivom. Potresemo z mlado čebulo, meto, koriandrom in po okusu s čilijem.

sestavine

Sestavine

  • 1 žlica riža basmati
  • morska sol in sveže mleti poper
  • 4 fileti skuše po 170 g
  • razrezani in razprti kot metulj
  • s kožo
  • očiščeni lusk in koščic
  • 1 limona
  • 1 mlada čebula
  • očiščena in tanko narezana
  • nekaj vejic svežega koriandra
  • liste populimo in narežemo
  • nekaj vejic sveže mete
  • liste populimo po želji
  • 1 svež rdeči čili
  • tanko narezan

Za preliv

  • 1 strok česna
  • olupljen
  • 1 cm košček svežega ingverja
  • 1 mlada čebula
  • očiščena
  • 1 svež rdeči čili
  • 2 limeti
  • nekaj vejic koriandra
  • liste populimo
  • 4 žličke sezamovega olja
  • 4 žlice sojine omake
  • 2 žlički tekočega medu
  • ekstra deviško oljčno olje

Sorodni recepti