Škampi v listnatem testu

Škampi v listnatem testu

Opis

Priprava:

V pekač položimo nelepljivo podlogo ali masten papir za peko. Nanj razporedimo listnato testo in ga prebodemo z vilicami. Ne pritiskamo močno, saj je že rahel dotik dovolj. Tako se testo ne bo preveč napihnilo. Solimo in popramo ter ga damo v pečico, segreto na 200 stopinj. Pečemo, dokler ni zlatorumene barve.

Škampom odstranimo lupine. Z zobotrebcem odstranimo črevesje v hrbtnem delu, ki je zelene ali črne barve.

Ponev postavimo na ogenj, da se segreje.

Česen olupimo in ga drobno nasekljamo.

V segreto ponev damo oljčno olje in malo soli. Škampe položimo v vročo ponev in jih spečemo z vseh strani. Dodamo ščepec drobno nasekljanega kopra in drobno nasekljan česen. Kuhamo naprej. Zmanjšamo ogenj. Dodamo nasekljan paradižnik in kuhamo na rahlem ognju. Dodamo pekočo papriko, sol in poper.

Mlado čebulo in drobnjak drobno nasekljamo. V posodo damo očiščeno kislico, ki smo jo osmukali s stebelc ter list zelene in rukolo, ki smo jo natrgali na večje kose. Dodamo očiščene liste navadnega tolščaka ter nasekljano mlado čebulo in drobnjak.

Mešanici začimbnic dodamo deviško oljčno olje, sol, poper in kis granatnega jabolka ter premešamo. Češnjevce razpolovimo po sredini, dodamo začimbnicam in znova premešamo.

Sveže liste mete drobno nasekljamo in jih dodamo škampom v ponvi.

Ko se listnato testo dovolj napihne, ga vzamemo iz pečice. Previdno ga prerežemo po sredini in razpremo, kot da dvigamo pokrovko. Vanj razporedimo pečene škampe. Škampe pokrijemo z delom, ki smo ga odprli kot pokrovko in ne pritiskamo.

Listnato testo s škampi damo na krožnik. Zraven postrežemo listnato solato, ki jo lahko prelijete z malce kisa granatnega jabolka. Postrežemo.

sestavine

Sestavine

  • 15 srednje velikih škampov
  • 2 kosa listnatega testa
  • sol in poper
  • 1 strok česna
  • 2 vejici kopra
  • 1 kozarec narezanega paradižnika
  • 1 ščepec grobo mlete pekoče paprike
  • 2 mladi čebuli
  • 1 šop drobnjaka
  • 0.5 šopka rukole
  • 0.5 šopka navadne kislice
  • 3 listi stebelne zelene
  • 2 pesti očiščenega navadnega tolščaka
  • ekstra deviško oljčno olje
  • kis granatnega jabolka (ali limonin sok)
  • 2 češnjevega paradižnika
  • 5 listov sveže mete

Sorodni recepti