Sirova torta z rjavčki

Sirova torta z rjavčki

Opis

Priprava:

Za pripravo rjavčkov lonec postavimo na štedilnik, prižgemo ogenj, vanj damo 200 g masla in ga stopimo. Ko se maslo topi, dodamo 150 g sladkorja in premešamo.

Ko se maslo stopi, dodamo 200 g grenke čokolade, narezane koščke, in jo stopimo na majhnem ognju ob nenehnem mešanju.

Ko se čokolada stopi, lonec umaknemo z ognja in dodamo 100 g moke. S kuhalnico dobro premešamo moko in maslo. Dodamo še orehe.

3 jajca ubijemo v skledo, jim dodamo ščep soli ter stepemo. Stepena jajca dodamo v zmes in dobro premešamo.

Vzamemo model za torte s snemljivim dnom. Dno odstranimo, ga obložimo s papirjem za peko, da se rjavčki ne bi prijeli nanj, nato znova pritrdimo obod. Model namastimo z malo oljčnega olja.

Testo za rjavčke vlijemo v model, nato z modlom nekajkrat rahlo potolčemo po ravni površini. Tako v zmesi ne bodo ostali mehurčki.

Rjavčke pečemo 15 minut v pečici pri 180 stopinjah.

Za pripravo sirove torte v globljo skledo ubijemo 3 jajca in dodamo 200 g kristalnega sladkorja.

Drobno naribamo lupinico ene limone, pomaranče in limete.

1 vejico rožmarina drobno nasekljamo in dodamo zmesi v posodo. Vse sestavine stepamo z električnim mešalnikom, dokler ne narastejo in se spenijo.

V stepeno zmes dodamo žlico in pol moke in spet stepemo z metlico. Ko lahko z zmesjo, ki teče z metlice, narišemo številko osem, je ravno prav gosta.

600 g lebneha dodamo zmesi in ga z lopatico previdno vmešamo. Ne stepamo, da ne pokvarimo teksture. Zmes pustimo v hladilniku, dokler se rjavček ne speče.

Ko je rjavček pečen, ga vzamemo iz pečice. Ko je še topel, z rahlim pritiskom z žlico zgladimo površino. Pustimo, da se rjavček ohladi na sobno temperaturo.

Ko je rjavček sobne temperature, ga prelijemo s sirovo kremo, vrnemo v pečico pri 180 stopinjah in pečemo še 10 minut.

Po 10 minutah ugasnemo pečico in pustimo, da se sirova torta ohladi na sobno temperaturo. Nato jo vzamemo iz pečice in damo v hladilnik za 3-4 ure.

Za okras pri postrežbi čili narežemo na zelo tanke rezine. 50 g grenke čokolade stopimo v vodni kopeli. Po želji lahko uporabimo tudi čokoladno omako.

Pripravljeno sirovo torto z rjavčki vzamemo iz hladilnika in modla. Razrežemo jo, okrasimo s čokoladno omako in čilijem ter postrežemo.  

sestavine

Rjavčki

  • 200 g masla
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 200 g grenke čokolade
  • 100 g moke
  • 0.5 skodelice orehov
  • 3 jajca
  • 1 ščep soli

Sirova torta

Posip

  • 50 g grenke čokolade
  • 1 paprika čili