Sirova krompirjeva pita

sestavine

  • Testo
  • 225 g navadne moke
  • 75 g masla – hladnega, narezanega na kocke
  • Ščep soli
  • 50 ml mleka
  • 1 jajčni rumenjak
  • 1 čajna žlička prekajene paprike
  • Nadev:
  • 200 g krompirja – narezanega na kocke in kuhanega
  • 150 g sveže skute (najraje 1 dan stare)
  • 100 g zorjenega čedarja – nariban običajen čedar
  • ½ rdeče čebule – na drobno nasekljane in cvrte, da se zmehča
  • 1 jedilna žlica timijana – nasekljanega
  • 1 rdeč čili – na drobno nasekljan
  • 50 g parmezana – na drobno naribanega in ohlajenega
  • Sol in poper
  • Jajce za premaz
  • Za serviranje: vložena čebula, kisle kumarice in pekoča omaka

Priprava

  • Testo – zmešajte moko, maslo, prekajeno papriko in sol v mešalniku, da postanejo „krhki“. Dodajte mleko in rumenjak ter mešajte, da nastane testo.
  • Položite na pomokano površino in nekaj minut mesite, potem pokrijte in naj se vsaj eno uro hladi.
  • Ko ste pripravljeni, da ga uporabite, ga prerežite na pol  in ga razvaljajte na pomokani površini, polovico položite na pekač za pite in obrežite. Drugo polovico uporabite za zgornjo plast.
  • Nadev -  zmešajte vse sestavine in jih z žlico naložite na sredino testa. Robove premažite z jajcem. Drug krog položite na vrh nadeva in pritisnite ob krožnik ter robove zaprite z vilicami. Pito premažite z jajcem in jo 30-40 minut pecite na 180°C, da bo pečena in zlatorjava.
  • Postrezite z vloženo čebulo, kislimi kumaricam in vročo omako.

Sorodni recepti

Poglej vse