Sirov fondi

Sirov fondi

Opis

Priprava:

V ponvi pri srednji temperaturi segrejemo malo olja. Na nizko temperaturo pristavimo veliko kozico z nekaj vroče vode. Nanjo postavimo toplotno odporno posodo za vodno kopel.

 V ponev stresemo sesekljano šalotko, ki jo rahlo pražimo 5 do 10 minut, dodamo poper, sol in začimbe. Ko se šalotka zmehča, ne obarva, jo dodamo v posodo z jabolčnikom in siri.

 Sir naj se stopi, samo premešamo. Ko se že skoraj stopi, umešamo še creme fraiche in brizgljaj ali dva vroče vode, da se zmes nekoliko razpusti. Pokusimo ter pripravimo nabodala in sestavine za pomako. Odlični so domači krutoni, kruhove paličice in nekaj pečenih razpolovljenih krompirjev. Prileže se karkoli, kar radi jemo s sirom. Ko je tekoče in slastno, se vsi zberemo ob skledi in gledamo, kako jed izginja.

sestavine

Sestavine

  • 2 olupljeni in drobno sesekljani šalotki
  • oljčno olje
  • morsko sol in sveže mleti črni poper
  • nekaj vejic svežega timijana ali majarona
  • liste osmukamo
  • 50 ml jabolčnika
  • 400 g čedarja
  • 400 g sira gruyère
  • 150 g sira s plemenito plesnijo
  • 2 žlici crème fraîche

Sorodni recepti