Sveže testenine in kremasta omaka s sirom provolone, panceto in svežo zelenjavo ustvarjajo simfonijo okusov, ki jo dopolnjujejo praženi lešniki in starani balzamični kis.

sestavine

  • 300 g širokih rezancev ali 400 g testenin po izbiri
  • 80 g na tanko narezane pancete
  • ½ šopa mlade čebule, na tanko narezane
  • 1 košarica bučkinih cvetov (bučke narežite, cvetove pa raztrgajte)
  • 150 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 250 g sladke smetane
  • 100 g svežega mleka
  • 200 g naribanega blagega sira provolone
  • ¼ skodelice praženih nasekljanih lešnikov
  • 25 ml ekstra deviškega oljčnega olja
  • 40 ml kakovostnega staranega balzamičnega kisa
  • sol in poper

Priprava

  • Št. porcij: 4
  • 1. Pripravite sirovo omako, tako da v kozici počasi segrevate mleko, smetano in provolone. Mešajte, dokler se sir povsem ne stopi.
  • 2. Zavrite veliko količino vode in ji dodajte sol (3–4 l vode, 7 g soli na liter).
  • 3. Medtem dajte v veliko ponev dve žlici olja, mlado čebulo in česen. Pražite dve minuti, dodajte panceto in pražite še dve minuti, na koncu dodajte bučke in grah ter pražite še 2–3 minute. Začinite.
  • 4. Testenine dajte v vrelo vodo in jih kuhajte 1–2 minuti. Nato ji odcedite in jih minuto kuhajte v ponvi s ½ skodelice vode od kuhanja.
  • 5. Testenine prestavite na krožnik in jih prelijte s sirovo omako. Pokapajte jih z balzamičnim kisom in jih okrasite z bučkinimi cvetovi.

Sorodni recepti

Poglej vse