Domače testenine


1. Moko stresemo na desko ali v skledo in vanjo naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajca, dodamo ščep soli, nato z vilicami vmešamo jajca v moko, kolikor je mogoče, da se testo ne lepi več. Nič ne skrbite, če se bodo naredile grudice. Vse stresemo na delovno površino in gnetemo tako dolgo, dokler se testo povsem ne sprime. Sestavine lahko prav tako premešamo v multipraktiku. Ko pripravimo testo, ga mesimo tako dolgo, da postane gladko in prožno. Po teksturi mora spominjati na plastelin. Če se testo drobi, je presuho, zato mu dodamo žličko oljčnega olja. Če se testo prijemlje rok, je premokro, zato mu dodamo nekaj moke. Pripravljeno testo zavijemo v plastično folijo in pustimo počivati pol ure.

2. Če uporabimo strojček za testenine, vzamemo za teniško žogico testa. Sploščimo ga s prsti (pri tem ne pozabimo v folijo oviti preostalega testa, sicer bi se posušilo in začelo drobiti) in zvaljamo skozi strojček pri najširši nastavitvi. Zvaljano testo dvakrat prepognemo (na tretjine) in postopek trikrat ponovimo. Ko imamo testo približno kvadratne oblike, ga valjamo skozi strojček, pri čemer ga vsakič nastavimo na tanjše, dokler ne dobimo najtanjše nastavitve za testo. Če je testo preveč lepljivo, ga ne bo mogoče gladko zvaljati skozi strojček. Zato ga malce pomokamo na obeh straneh, preden ga spustimo skozi valje strojčka. Na koncu bi morali dobiti dolg trak testenin, širok od osem do deset centimetrov. Testo lahko tudi ročno razvaljamo z valjarjem, vendar se moramo v tem primeru resnično potruditi, da bo testo zelo tanko (za eno ali dve debelini igralnih kart).

3. Razvaljano testo pustimo sušiti pet minut, nato ga s pomočjo strojčka razrežemo v široke rezance. Če testenine režemo ročno, s pomočjo noža narežemo tri centimetre široke trakove, da dobimo rezance.

4. Rezance pustimo na pladnju. Potresemo jih z drobno polento ali zdrobom, da se ne sprimejo. Ali jih obesimo na čiste obešalnike za oblačila. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. V veliki skledi zavremo slano vodo.


Omaka

1. Medtem pregledamo očiščene školjke. Če niso tesno zaprte, potrkamo po njih. Če se ne zaprejo, jih zavržemo.

2. Drobno nasekljamo stebelca peteršilja in grobo nasekljamo peteršiljeve listke. Listkov in stebelc ne pomešamo. To omako pripravimo zelo hitro, zato si sestavine vedno pripravimo vnaprej.

3. Veliko ponev damo na srednje velik do velik ogenj. Vanjo vlijemo ekstra deviško oljčno olje. Dodamo narezan česen, nasekljana stebelca peteršilja in paradižnik. Vse premešamo. Solimo in popramo. Ko se paradižnik začne mehčati, močno povečamo ogenj ter dodamo školjke in belo vino. Vse premešamo, pokrijemo in pustimo kuhati tri do štiri minute. Vsake toliko pretresemo ponev, dokler se ne odprejo vse školjke.

4. Po nekaj minutah damo testenine v vrelo vodo in jih kuhamo minuto do minuto in pol. Čas kuhanja je odvisen od debeline testenin. Pazimo, da jih ne razkuhamo in so še vedno "al dente".

5. Preverimo, ali so se vse školjke odprle. Vse zaprte zavržemo.

6. Odcedimo testenine in jih skupaj s prgiščem nasekljanega peteršilja ter brizgom ekstra deviškega oljčnega olja dodamo školjkam. Dobro premešamo, da združimo vse okuse. Preden postrežemo, testenine potresemo z malce nasekljanega peteršilja.

Domače testenine


1. Moko stresemo na desko ali v skledo in vanjo naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajca, dodamo ščep soli, nato z vilicami vmešamo jajca v moko, kolikor je mogoče, da se testo ne lepi več. Nič ne skrbite, če se bodo naredile grudice. Vse stresemo na delovno površino in gnetemo tako dolgo, dokler se testo povsem ne sprime. Sestavine lahko prav tako premešamo v multipraktiku. Ko pripravimo testo, ga mesimo tako dolgo, da postane gladko in prožno. Po teksturi mora spominjati na plastelin. Če se testo drobi, je presuho, zato mu dodamo žličko oljčnega olja. Če se testo prijemlje rok, je premokro, zato mu dodamo nekaj moke. Pripravljeno testo zavijemo v plastično folijo in pustimo počivati pol ure.

2. Če uporabimo strojček za testenine, vzamemo za teniško žogico testa. Sploščimo ga s prsti (pri tem ne pozabimo v folijo oviti preostalega testa, sicer bi se posušilo in začelo drobiti) in zvaljamo skozi strojček pri najširši nastavitvi. Zvaljano testo dvakrat prepognemo (na tretjine) in postopek trikrat ponovimo. Ko imamo testo približno kvadratne oblike, ga valjamo skozi strojček, pri čemer ga vsakič nastavimo na tanjše, dokler ne dobimo najtanjše nastavitve za testo. Če je testo preveč lepljivo, ga ne bo mogoče gladko zvaljati skozi strojček. Zato ga malce pomokamo na obeh straneh, preden ga spustimo skozi valje strojčka. Na koncu bi morali dobiti dolg trak testenin, širok od osem do deset centimetrov. Testo lahko tudi ročno razvaljamo z valjarjem, vendar se moramo v tem primeru resnično potruditi, da bo testo zelo tanko (za eno ali dve debelini igralnih kart).

3. Razvaljano testo pustimo sušiti pet minut, nato ga s pomočjo strojčka razrežemo v široke rezance. Če testenine režemo ročno, s pomočjo noža narežemo tri centimetre široke trakove, da dobimo rezance.

4. Rezance pustimo na pladnju. Potresemo jih z drobno polento ali zdrobom, da se ne sprimejo. Ali jih obesimo na čiste obešalnike za oblačila. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. V veliki skledi zavremo slano vodo.


Omaka

1. Medtem pregledamo očiščene školjke. Če niso tesno zaprte, potrkamo po njih. Če se ne zaprejo, jih zavržemo.

2. Drobno nasekljamo stebelca peteršilja in grobo nasekljamo peteršiljeve listke. Listkov in stebelc ne pomešamo. To omako pripravimo zelo hitro, zato si sestavine vedno pripravimo vnaprej.

3. Veliko ponev damo na srednje velik do velik ogenj. Vanjo vlijemo ekstra deviško oljčno olje. Dodamo narezan česen, nasekljana stebelca peteršilja in paradižnik. Vse premešamo. Solimo in popramo. Ko se paradižnik začne mehčati, močno povečamo ogenj ter dodamo školjke in belo vino. Vse premešamo, pokrijemo in pustimo kuhati tri do štiri minute. Vsake toliko pretresemo ponev, dokler se ne odprejo vse školjke.

4. Po nekaj minutah damo testenine v vrelo vodo in jih kuhamo minuto do minuto in pol. Čas kuhanja je odvisen od debeline testenin. Pazimo, da jih ne razkuhamo in so še vedno "al dente".

5. Preverimo, ali so se vse školjke odprle. Vse zaprte zavržemo.

6. Odcedimo testenine in jih skupaj s prgiščem nasekljanega peteršilja ter brizgom ekstra deviškega oljčnega olja dodamo školjkam. Dobro premešamo, da združimo vse okuse. Preden postrežemo, testenine potresemo z malce nasekljanega peteršilja.

sestavine

  • Testenine300 g bele moke 3 velika jajca iz proste reje 1 ščep soliOmaka1.5 kg mešanih majhnih školjk 1 šopek gladkolistnega peteršilja 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja 4 stroki česna 300 g češnjevega paradižnika 200 ml belega vina

Priprava

    Sorodni recepti

    Poglej vse