Semlor – švedske polnjene kardamomove štručke

sestavine

  • 80 g nesoljenega masla, plus za mazanje
  • 250 ml mleka
  • 25 g svežega ali 12 g suhega kvasa
  • 40 g kristalnega sladkorja
  • 525 g krušne ali beljakovinske moke za testenine, plus za pomokanje
  • 1 ČŽ soli
  • 2 ČŽ mletega kardamoma
  • 1 ČŽ pecilnega praška
  • 2 jajci, rahlo stepeni v 2 skledah
  • Sladkor v prahu za posip
  • Nadev
  • 300 ml sladke smetane
  • 2 JŽ sladkorja v prahu
  • 100 g marcipana, drobno narezanega
  • 125 ml goste smetane

Priprava

  • Raztopite maslo v kozici na srednjem ognju. Dodajte mleko in prelijte v skledo ter počakajte, da se ohladi. Dodajte razdrobljen kvas in mešajte, da se raztopi, dodajte sladkor in mešajte, da se raztopi. Vmešajte polovico moke, da se poveže, dodajte sol, kardamom, pecilni prašek in eno stepeno jajce ter zmešajte, da se poveže. Postopoma dodajajte še preostalo moko in mešajte, da nastane testo, a ne dodajte preveč moke, če hočete mehkejše štručke. V mešalniku s kavljem za testo mesite pet minut, da testo postane gladko in elastično. Lahko mesite z roko na rahlo pomokani površini 8-10 minut, da postane gladko in elastično. Prestavite v namaščeno skledo in pokrijte ter postavite na toplo. Naj vzhaja eno uro ali dokler se volumen ne podvoji.
  • Testo zboksajte in razdelite na 12 porcij po 80 g in vsak kos oblikujte v kroglico. Položite na pekač vsaj 5 cm narazen. Pokrijte in vzhajajte še 30-40 minut, da spet podvojijo volumen.
  • Zagrejte pečico na 190 °C (170 °C z ventilacijo). Štručke premažite z drugim raztepenim jajcem in pecite 10-12 minut, da se zlato zapečejo in zvenijo votlo, ko potrkate po dnu. Prestavite na mrežo in ohladite.
  • Za nadev stepite sladko smetano in sladkor v prahu, da nastanejo trdi vrhovi. Mešanico nadevajte v vrečko z zvezdnim nastavkom.
  • Z malim nožem pod kotom na vrh vsake štručke zarežite trikotnik. Izdolbite sredino in mečico natrgajte v skledo. Kruh zmešajte z naribanim marcipanom in gosto  smetano ter enakomerno razdelite v štručke. Po vrhu nabrizgajte stepeno smetano, vrnite pokrov štručk in posujte s sladkorjem v prahu.

Sorodni recepti

Poglej vse