Sarini gurmanski zalogaji

Sarini gurmanski zalogaji

Opis

Testo

 

250 ml mlačne vode, 30 gramov suhega kvasa in 10 gramov sladkorja damo v majhno skledo in počakamo, da se zmes speni. Margarino in 200 ml sladkorja damo v mešalnik in ju stepemo. Ko stepamo, dodamo jajce za jajcem. Ne smemo pozabiti na začimbe. Penasto vodo s kvasom dodamo zmesi jajc in margarine ter dobro premešamo. Na koncu postopoma dodamo moko. Testo mesimo z rokami. Prepričamo se, da so sestavine v posodi razporejene enakomerno in da se ne lepijo na robove. Testa ne smemo mesiti predolgo. Pustimo ga na toplem približno 30 minut. Počakamo, da se volumen podvoji. Na testo pritisnemo in iztisnemo zrak. Spet počakamo, da se volumen podvoji.

 

 


Pomarančna krema

 

 

Ko testo vzhaja, začnemo pripravljati nadev. Vaniljevo palčko prepolovimo in odrežemo vrhove. Mleko, vaniljevo palčko in vrhove damo v srednje velik lonec in počakamo, da zavre. Ko zavre, počakamo še nekaj minut.

 

V veliko skledo damo moko, sladkor, vodo, stopljeno maslo, jajca in rumenjake ter premešamo. Iz mleka vzamemo vaniljevo palčko in mešamo, medtem pa počasi dodajamo moko. Mešamo, dokler se mleko in moka ne povežeta.

 

Zmes vrnemo v lonec in ob nenehnem mešanju kuhamo. Postopek nadaljujemo, dokler se moka ne skuha, omaka pa zgosti. Omako prekrijemo s plastično folijo. Damo jo v pečico in počakamo, da se popolnoma ohladi. Na koncu dodamo 200 ml smetane, kremo oblikujemo in nadevamo zalogaje.

 

 

Šerbet

 

Maslo stopimo v majhnem loncu in dodamo mleko. Počakamo, da se mleko segreje in ugasnemo ogenj. Dodamo sladkor v prahu. Na koncu dodamo limonin sok. Šerbet, s katerim premažemo zalogaje, mora biti mlačen. Ne sme biti vroč.

 

 

Sarini gurmanski zalogaji

 

Delovno površino prekrijemo z moko. Testo damo na površino, ki smo jo pomokali. Z valjarjem razvaljamo testo. Debelo mora biti 1,5 centimetra. Z modlom za piškote ali s kozarcem iz testa izrežemo zalogaje. S tanko krpo jih prekrijemo in počakamo 10 do 15 minut, da vzhajajo. Olje segrejemo na približno 190 stopinj. Zalogaje nežno položimo v olje in jih cvremo nekaj minut, dokler se obe strani ne obarvata rumenorjavo. Na koncu morajo biti rahli in puhasti.

 

Nekaj minut počakamo, da se zalogaji ohladijo. V vsakem z nožem naredimo majhno luknjo na sredini. Nadevamo jih z marmelado in pomarančno kremo, ki smo jo pripravili. Potopimo jih v šerbet in okrasimo s cvetjem, suhim sadjem in oreščki. Dober tek!

sestavine

Testo

  • 250 ml mlačne vode
  • 30 g suhega kvasa
  • 10 g sladkorja
  • 200 g sladkorja
  • 100 g margarine pri sobni temperaturi
  • 2 do 3 jajca
  • 5 g soli
  • 5 g vanilije
  • 5 g cimeta
  • 5 g kardamoma
  • 400 ml vode
  • 1 kg moke
  • 1000 ml rastlinskega olja za cvrtje

Pomarančna krema

  • 500 ml mleka
  • 1 vanilijeva palčka
  • 70 g moke
  • 175 g sladkorja
  • 2 g soli
  • 15 g stopljenega masla
  • 4 jajca
  • 2 rumenjaka
  • lupina pomaranče ali pomarančno olje
  • 200 ml smetane

Šerbet

  • 300 g sladkorja v prahu
  • sok limone
  • 75 ml mleka
  • 75 ml stopljenega masla

Dodatek

  • 100 ml vrtnične marmelade ali katere druge marmelade
  • jedilno cvetje
  • suho sadje
  • oreščki