Opis

Priprava

Kuskus stresemo v skledo in ga prelijemo s 300 ml vrele vode. Pokrijemo s krožnikom in ga pustimo, naj naredi svoje.

 

Na močen ogenj pristavimo žar ponev in jo močno segrejemo. Ko je segreta, sardine natremo z majhno količino olja in jih položimo v ponev. Rahlo posolimo in pečemo približno 5 minut.

 

Medtem harisso v majhni skledi zmešamo z malo ekstra deviškega oljčnega olja in sokom ene limone. Sardine v ponvi obrnemo in jih natremo z majhno količino harissine omake.  V ponev ob strani položimo pol limone z razrezano stranjo navzdol.

 

Z robom dlani zmečkamo olive, odstranimo in zavržemo koščice ter drobno nasekljamo meso. Kuskus razrahljamo z vilicami in dodamo mlado čebulo, olive, meto in feto. Dodamo nekaj ekstra deviškega oljčnega olja in sok preostale polovičke limone. Nežno premešamo in pokusimo, da preverimo ravnovesje okusov.

 

Ali je riba nared, preverimo na najdebelejšem delu. Meso bi se moralo zlahka ločiti in tudi kost bi morali zlahka potegniti stran. Kuskus stresemo na desko ali na krožnike in čezenj položimo sardine. Ob strani prilijemo malo jogurta, čez katerega zlijemo malo pekoče harissine omake. Zraven naložimo še rukolo, čez vsako porcijo stisnemo še malo karamelizirane limone ter veselo na jelo.

sestavine

Sestavine

  • oljčno olje
  • 8 sardin po 60 g
  • očiščenih lusk in drobovine
  • morska sol in sveže mleti poper
  • 1 zvrhana žlica paste harissa
  • ekstra deviško oljčno olje
  • 2 limoni
  • navadni jogurt
  • za postrežbo
  • 4 šopki rukole
  • oprane in posušene
  • za postrežbo

Sestavine za kuskus

  • 200 g kuskusa
  • nekaj črnih oliv s koščico
  • zmečkanih in drobno nasekljanih
  • 2 mladi čebuli
  • očiščeni in tanko narezani
  • nekaj vejic sveže mete
  • listke populimo in tanko narežemo
  • 100 g feta sira
  • nadrobljenega

Sorodni recepti